Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls

Abstract

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących opracowania metody oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości tłuszczu od 10 do 13% opartej na technice ekstrakcji do fazy stałej przy jakościowym i ilościowym oznaczaniu związków chloroorganicznych. W tym celu porównano odzyski wybranych analitów chloroorganicznych w przypadku zastosowania różnych rozpuszczalników na etapie izolacji analitów z matrycy oraz w przypadku oczyszczania ekstraktów z zastosowaniem różnych technik. Na etapie oczyszczania ekstraktu stosowano technikę SPE bądź technikę SPE poprzedzoną wymrażaniem lub zastosowaniem stężonego kwasu siarkowego.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 17 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Nauka Przyroda Technologie no. 3, pages 1 - 9,
ISSN: 1897-7820
Language:
Polish
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Beyer A., Biziuk M.: Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls // Nauka Przyroda Technologie. -Vol. 3., nr. iss. 4 (2009), s.1-9
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 127 times

Recommended for you

Meta Tags