Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II

Abstract

W artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen, toluen) oraz chlorowcopochodne węglowodorów lifatycznych (chloroform, 1,1,1-tri-chloroetan, tetrachloran węgla, trichloroetylen, tetrachloroetylen).

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 26 - 28,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Michulec M., Wardencki W.: Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II// Analityka: Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2003), s.26-28
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 219 times

Recommended for you

Meta Tags