Abstract
Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy przedstawiono opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych zarówno na mechanizmie reakcji przeniesienia jednego atomu wodoru (ang. hydrogen atom transfer - HAT) oraz na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniającej próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. strony 532 - 550
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Namieśnik J.: Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności// Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne./ ed. red. W. Grajek Warszawa: WNT, 2007, s.532-550
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 373 times