Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności

Abstract

Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy przedstawiono opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych zarówno na mechanizmie reakcji przeniesienia jednego atomu wodoru (ang. hydrogen atom transfer - HAT) oraz na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniającej próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. strony 532 - 550
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Namieśnik J.: Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności// Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne./ ed. red. W. Grajek Warszawa: WNT, 2007, s.532-550
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 378 times

Recommended for you

Meta Tags