Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats

Abstract

Zbadano bioaktywność surowego i gotowanego czosnku (Allium sativium L.). Stwierdzono, że gotowanie czosnku w temperaturze 100 °C przez 20 minut nie wpływa na jego bioaktywność.Samcom szczurów (z badanej populacji) podzielonym losowo na 10 grup, podawano żywność z różnym dodatkiem czosnku. Natomiast grupa kontrolna była karmiona dietą podstawową złożoną ze skrobi pszenicznej, oleju sojowego, celulozy, minerałów i mieszaniny witamin. Stwierdzono, że dodatek surowego lub gotowanego czosnku do diety szczurów wpłynął na obniżenie poziomu lipidów i wzrost aktywności przeciwutleniającej plazmy.

Citations

  • 5 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 1

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
NUTRITION RESEARCH no. 26, pages 362 - 368,
ISSN: 0271-5317
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Najman K., Namieśnik J., Park Y., Jung S., Kang S.: Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats// NUTRITION RESEARCH. -Vol. 26., (2006), s.362-368
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.nutres.2006.06.008
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 72 times

Recommended for you

Meta Tags