Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I
Abstract
Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników, które wspomagają system odpornościowy, przyczyniają się do zapobiegania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy dolegliwości żołądkowych. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Laboratorium
pages 61 - 63,
ISSN: 1643-7381 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Nosal N., Namieśnik J.: Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 7-8 (2015), s.61-63
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 128 times