The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing
Abstract
Kapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki z kapusty powodowały wzrost aktywności GST oraz stymulowały enzymy naprawcze DNA. Soki z kapusty zapobiegały również uszkodzeniom DNA w komórkach HT29 spowodowanych działaniem H2O2.
Citations
-
1 7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 7
Scopus
Authors (7)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (2010 Wiley Periodicals, Inc.)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
no. 34,
pages 262 - 285,
ISSN: 0145-8884 - Language:
- English
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 34, nr. 1 (2010), s.262-285
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 185 times
Recommended for you
Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.
- A. Borowska,
- P. Klajn,
- D. Mielżyńska
- + 2 authors
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors