The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua) - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)

Abstract

Zastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym około 90 %, natomiwast kwasem solnym zaledwie 18 % kolagenu zawartego w surowcu. Zastosowanie obróbki enzymatycznej skór dorsza bałtyckiego pepsyną zwiększa rozpuszczalność kolagenu w kwasie cytrynowym o 20 %, w kasie solnym o 40 % natomiast w kwasie mlekowym i octowym kolagen rozpuszcza się całkowicie. Maksymalną rozpuszczalność kolagenu w kwasie solnym i cytrynowym, niezależnie od czasu trawienia skór pepsyną uzyskuje się przy stężeniu enzymu 1 % w stosunku do surowca. W przypadku kwasu mlekowego i octowego dodatek już najmniejszego z zastosowanych stężeń enzymu - 0,3 %, pozwala całkowicie rozpuścić kolagen zawarty w skórach. Przeprowadzona elektroforetyczna charakterystyka roztworów kolagenu uzyskanych ze skór bez i po trawieniu pepsyną wykazała, że kwas solny i cytrynowy denaturuje kolagen. Rozpuszczalnikiem natywnego kolagenu okazały się 0,5 M roztwory kwasu octowego i mlekowego.

Citations

  • 1 0 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 2 1

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 105, pages 1302 - 1306,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Skierka E., Sadowska M.: The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 105., nr. nr 3 (2007), s.1302-1306
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2007.04.030
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 253 times

Recommended for you

Meta Tags