Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices
Abstract
W pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME). Na etapie oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografie gazowa z detektorami plomieniowo-jonizacyjnym (FID) i wychwytu elektronów (ECD). Opracowane procedury porównano i poddano krytycznej ocenie, biorąc pod uwagę takie parametry jak: zakres liniowości, granice wykrywalności i oznaczalności, powtarzalność i precyzje pośrednią wyników.
Citations
-
8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE
no. 12,
pages 94 - 104,
ISSN: 0949-1775 - Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Michulec M., Wardencki W.: Validation of SPME-GC and HS-GC procedures for the determination of selected solvent residues in edible oil matrices// ACCREDITATION AND QUALITY ASSURANCE. -Vol. 12., nr. nr 2 (2007), s.94-104
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s00769-006-0235-4
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 105 times