Wpływ rodzaju kwaśnego dodatku do eluentu oraz właściwości fazy stacjonarnej na rozdzielanie średnio i nisko hydrofobowych kwaśnych organicznych związków chemicznych w odwróconych układach faz kolumnowej elucyjnej wysokosprawnej chromatografii cieczowej - RP HPLC - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ rodzaju kwaśnego dodatku do eluentu oraz właściwości fazy stacjonarnej na rozdzielanie średnio i nisko hydrofobowych kwaśnych organicznych związków chemicznych w odwróconych układach faz kolumnowej elucyjnej wysokosprawnej chromatografii cieczowej - RP HPLC

Abstract

edna z serii prac badawczych nad opracowaniem optymalnych warunków rozdzielania, identyfikacji i oznaczania względnie, średnio i nisko polarnych składników mieszanin organicznych związków chemicznych otrzymywanych z procesu konwersji biomasy lignocelulozowej, lub suszu roślinnego z wykorzystaniem wysokosprawnej kolumnowej elucyjnej chromatografii cieczowej w odwróconych układach faz (RP-HPLC) z elucją izokratyczną, a wówczas gdy okaże się to celowe - do otrzymywania składników w czystej postaci w skali procesowej. Rozdzielane są składniki ekstraktów roślinnych, powstałych w rezultacie ekstrakcji – ługowania metabolitów ze źródeł roślinnych, lub/i ługi powstałe w wyniku hydrolizy, albo fermentacji produktów hydrolizy bio-masy ligno-celulozowej (BMLC)w związku z wykorzystaniem BMLC, po hydrolizie, do otrzymywania ciekłych bądź gazowych biopaliw, szczególnie bio-wodoru, lub bioetanolu, w sprzężeniu z procesami bio-rafinacji. Zbadano wpływ modyfikatora eluentu, takiego jak: HCl, H2SO4, H3PO4, HCOOH, CH3COOH i TFA, dla trzech wybranych faz stacjonarnych typu C18 na bazie żelu krzemionkowego różniących się charakterystyką powierzchni sorpcyjnej pod względem stopnia inaktywacji pozostałościowych grup hydroksylowych (OH) na powierzchni sorpcyjnej. Wykonane badania, których ważniejsze rezultaty prezentuje niniejsza praca, powinny ułatwić dobór optymalnego sorbentu oraz optymalnych warunków możliwie nisko – kosztowego rozdzielania oraz wydzielania w skali preparatywnej i być może, w przyszłości – w skali procesowej określonych składników, lub grup składników badanych i podobnych mieszanin, w procesach bio-rafinacji. Rezultaty badań przedstawione w pracy wskazują, że optymalnym dodatkiem do eluentu spośród kwasów nieorganicznych, jest kwas ortofosforowy (pKa1 = 2,16). Jednak jego zastosowanie ogranicza możliwość stosowania selektywnej detekcji w postaci spektrometrii mas (LC-MS).

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1513 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-SA open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Camera Separatoria no. 9, pages 106 - 130,
ISSN: 2083-6392
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Glinka M., Nowak P., Kamiński M.: Wpływ rodzaju kwaśnego dodatku do eluentu oraz właściwości fazy stacjonarnej na rozdzielanie średnio i nisko hydrofobowych kwaśnych organicznych związków chemicznych w odwróconych układach faz kolumnowej elucyjnej wysokosprawnej chromatografii cieczowej - RP HPLC// Camera Separatoria. -Vol. 9., nr. 2 (2017), s.106-130
Bibliography: test
  1. T. Fornstedt, R.E. Majors, Modern Supercritical Fluid Chromatography -Possibilities and Pittfals, LCGC Europe, 28(8) (2015) 445-450.,
  2. Y. Ma, A. Kosińska-Cagnazoo, W. Kerr, R. Amarowicz, R.B. Swanson, R.B. Pegg, Separation and characterization of phenolic compounds from dry-blanched peanut skins by liquid chromatography- electrospray ionization mass spectrometry, Journal of Chromatography A 1356 (2014) 64-81. doi: 10.1016/j.chroma.2014.06.027., open in new tab
  3. M. Kamiński, Problemy stosowania kolumnowej chromatografii cieczowej jako metody otrzymywania substancji, Praca habilitacyjna, Problems of Rusing Column Liquid Chromatography as a Method of Obtaining of Substances, Habilitation, Gdansk University of Technology, PG, Gdansk 1992.,
  4. H.-J. Chen, B. S. Inbaraj, and B.-H. Chen, Determination of phenolic acids and flavonoids in Taraxacum formosanum kitam by liquid chromatography-tandem mass spectrometry coupled with a post-column derivatization technique, International Journal of Molecular Science, 13 (2012) 260-285. doi: 10.3390/ijms13010260., open in new tab
  5. M. Kamiński (red.) Kartanowicz, R., Gazda, K., Jastrzębski, D., Kandybowicz, B., Makuch, B., Śliwka- Kaszyńska, Chromatografia cieczowa, Liquid chromatography, Wydawnictwo Centrum Doskonałości Analityki i Monitorowania Środowiska, Politechnika Gdańska (2004).,
  6. K. Jones, Chr4omatographia, 25 No6 (1988) 547-559, A Review of Very Large Scale Chromatography., open in new tab
  7. M. Kamiński, B. Śledzińska, j. Klawiter, Studies on the optimization of parameters of preparative liquid chromatographic columns for production of cardiac glycosides. J. Chromatogr. A 367 (1986) 45-58., open in new tab
  8. L. Montero, M. Herrero, E. Ibáñez, A. Cifuentes, Profiling of phenolic compounds from different apple varieties using comprehensive two-dimensional liquid chromatography, Journal of chromatography A, 1313 (2013) 275-283. open in new tab
  9. I.K. Bea, H.M. Ham, M.H. Jeong, D.H. Kim, H.J. Kim, Simultaneous Determination of 15 Phenolic Compounds and Caffeine in Teas and Mate Using RP-HPLC/UV Detection: Method Development and Optimization of Extraction Process, Food Chemistry, 172 (2015) 469-475. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.09.050. open in new tab
  10. S. Magiera, I. Baranowska, A. Lautenszleger, UHPLC-UV method for the determination of flavonoids in dietary supplements and for evaluation of their antioxidant activities, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 102 (2015) 468-475. open in new tab
  11. J. Lee, B.L.S. Chan, A.E. Mitchell, Identification/quantification of free and bound phenolic acids in peel and pulp of apples (Malus domestica) using high resolution mass spectrometry (HRMS), Food Chemistry, 215 (2017) 301-310. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.07.166. open in new tab
  12. B.Y. Hsu, S.W. Lin, B.S. Inbaraj, B.H. Chen, Simultaneous determination of phenolic acids and flavonoids in Chenopodium formosanum Koidz. (djulis) by HPLC-DAD-ESI-MS/MS, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 132 (2017) 109-116. doi: 10.1016/j.jpba.2016.09.027. open in new tab
  13. K. Belguidoum, H. Amira-Guebailia, Y. Boulmokh, O. Houache, HPLC coupled to UV-vis detection for quantitative determination of phenolic compounds and caffeine in different brands of coffee in the Algerian market, Journal of the Taiwan Institute of Chemical Engineers, 45 (2014) 1314-1320. doi: 10.1016/j.jtice.2014.03.014. open in new tab
  14. R.T. Huang, J.F. Lu, B.S. Inbaraj, B.H. Chen, Determination of phenolic acids and flavonoids in Rhinacanthus nasutus (L.) kurz by high-performance-liquid-chromatography with photodiode-array detection and tandem mass spectrometry, Journal of Functional Foods, 12 (2015). doi: 10.1016/j.jff.2014.12.002. open in new tab
  15. T. Taylor, The LCGC Blog: Practical HPLC Method Development Screening, LC GC Chromatography online, (2016) (dostęp dnia: 17-03-2017, na stronie: http://www.chromatographyonline.com/lcgc-blog- practical-hplc-method-development-screening) open in new tab
  16. G. M. Hadad, R. A. Abdel Salam, R. M. Soliman, M. K. Mesbah, Rapid and simultaneous determination of antioxidant markers and caffeine in commercial teas and dietary supplements by HPLC-DAD, Talanta, 101 (2012) 38-44. open in new tab
  17. L.R. Snyder, J.J. Kirkland, J.W. Dolan, Introduction to Modern Liquid Chromatography, 3-rd edfition, Willey and Sons Inc., Hoboken, New Jersey, 2010.,
  18. A.R. Johnson, M.F. Vitha, Chromatographic selectivity traingles, Journal of Chromatography A, 1218 (2011) 556-586. doi: 10.1016/j.chroma.2010.09.046. open in new tab
  19. L.R. Synder, J.W. Dolan, J.R. Grant, Gradient elution in high-performance liquid chromatography: I. Theoretical basis for reversed-phase systems, Journal of Chromatography A, 165 (1979) 3-30. doi: 10.1016/S0021-9673(00)85726-X. open in new tab
  20. V. Randae, Practical High-Performance Liquid Chromatography, Fourth Edition (2006). open in new tab
  21. B. Burczyk, Biorafinerie: ile w nich chemii? Biorefineries: how much chemistry in them?, Wiadomości Chemiczne, 63 (2009) 9-10.
  22. A. Vailaya and C. Horváth, Retention in reversed-phase chromatography: partition or adsorption?, Journal of Chromatography A, 829 (1998) 1-27. open in new tab
  23. K. Hostettmann, A. Marston, M. Hostettmann, Preparative Chromatography Techniques: Applications in Natural Product Isolation, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg (1998).
  24. M. Glinka, M. Antolak, R. Łukajtis, M. Kamiński, Camera Separatoria, 7 (2015) 25-40, Wpływ rodzaju kwasu jako dodatku do eluentu na parametry rozdzielania poli-fenoli techniką chromatografii cieczowej w odwróconych układach faz (RP-HPLC).
Sources of funding:
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 99 times

Recommended for you

Meta Tags