Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.

Abstract

Przedstawiono sposób postępowania dotyczący zbioru parametrów posiadających decydujący wpływ na funkcje przetwarzania w procesach jednostkowych oraz działania urządzenia a także sprzężenia tego z kontrolą i sterowaniem na poziomie produkcji żywności. Zwrócono uwagę na konieczność określenia dla przewidywanej technologii wytwarzania tzw. krytycznych punktów kontrolnych (k-p-k). Stwierdzono, że w projektowaniu, konstruowaniu i eksploatacji urządzeń w produkcji żywności należy najpierw zapobiegać powstawaniu k-p-k, a następnie ograniczać ich ilość tak aby wykorzystując odpowiedni system nadzoru do diagnozowania parametrów procesu przez monitorowanie i wizualizację,prowadzić ciągłą automatyczną kontrolę umożliwiającą szybkie reagowanie na zmiany tych parametrów.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn pages 285 - 288,
ISSN: 0860-9292
Language:
Polish
Publication year:
2002
Bibliographic description:
Matuszek T.: Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.// Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn. -., nr. 9 (2002), s.285-288
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 69 times

Recommended for you

Meta Tags