Abstract
Przedstawiono przyczyny występowania zagrożeń korozyjnych stali nierdzewnych w przemyśle spożywczym. Szczegółowo omówiono mechanizm oraz sposób zapobiegania korozji wżerowej, szczelinowej oraz pękania korozyjnego. Zaprezentowano dokumentację fotograficzną omówionych typów korozji. Wskazano podstawowe problemy związane z doborem materiałów konstrukcyjnych do budowy instalacji w przemyśle spożywczym.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
pages 27 - 29,
ISSN: 0137-2645 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Orlikowski J., Krakowiak S.: Zagrożenia korozyjne stali nierdzewnych w przemyśle spozywczym// PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY. FERMENTATION, FRUITS AND VEGETABLE INDUSTRY. -., nr. 6 (2015), s.27-29
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/64.2015.6.2
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 283 times