Abstract
W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na poznanie mechanizmów działania składników żywności funkcjonalnej na poziomie ekspresji genetycznej, co stwarza możliwość precyzyjniejszego scharakteryzowania funkcji bioaktywnych składników diety z uwzględnieniem zmienności genetycznej populacji. Daje to w efekcie bardziej wiarygodne wyniki badań naukowych dotyczących wpływu bioaktywnych składników diety na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Dzięki temu rozwija się rynek żywności funkcjonalnej.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Laboratorium
pages 54 - 56,
ISSN: 1643-7381 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Nosal N., Namieśnik J.: Żywność funkcjonalna- najważniejsze osiągnięcia w zakresie badań i wykorzystania// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 3-4 (2015), s.54-56
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 197 times
Recommended for you
Chemical Characteristics and Thermal Oxidative Stability of Novel Cold-Pressed Oil Blends: GC, LF NMR, and DSC Studies
- W. Cichocki,
- D. Kmiecik,
- H. M. Baranowska
- + 3 authors
2023