Katedra chemii, technologii i biotechnologii żywności
Homepage
https://chem.pg.edu.pl/kchtibz open in new tabAssociated units:
Research fields
Team
Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
prof. dr hab. inż.Paweł Filipkowski
dr inż.Barbara Kusznierewicz
dr hab. inż.Edyta Malinowska-Pańczyk
dr hab. inż.Szymon Mania
dr inż.Dorota Martysiak-Żurowska
dr hab. inż.Maria Sadowska
prof. dr hab. inż.Zdzisław Sikorski
prof. dr hab. inż.Izabela Sinkiewicz
dr inż.Robert Tylingo
dr hab. inż.Research topics
- Biochemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności oraz ich chemiczne i enzymatyczne modyfikacje
- Łagodne przetwarzanie żywności
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Analiza żywności
- Reologia żywności
- Związki aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego
Oferta badawcza
- Biochemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności oraz ich chemiczne i enzymatyczne modyfikacje
- Łagodne przetwarzanie żywności
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Analiza żywności
- Reologia żywności
- Związki aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego
Oferta usługowa
- Oznaczanie składu chemicznego produktów żywnościowych
- Otrzymywanie termostabilnych enzymów przydatnych w przetwórstwie żywności
- Określanie sensorycznej jakości oraz mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności
- Opracowywanie procedur racjonalnego zagospodarowania ubocznych produktów przemysłu żywnościowego
- Ocena uciążliwości zakładów przemysłu żywnościowego dla otoczenia
- Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie higieny produkcji i analizy żywności
- Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie systemów zapewnienia jakości żywności
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności
- Tworzenie, wdrażanie i obsługa systemów zapewnienia jakości żywności
- Analiza surowców i produktów tłuszczowych
- Wykrywanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów oraz drobnoustrojów patogennych w żywności
- Badanie autentyczności gatunkowej produktów pochodzenia zwierzęcego
- Badania mikrobiologiczne surowców i produktów żywnościowych zgodnie z normami PN-ISO
- Ustalanie/weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych
- Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności
- Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu projektowania nowych produktów żywnościowych oraz procesów technologicznych i linii produkcyjnych ich wytwarzania
- Licencjonowanie lub sprzedaż praw do gotowych rozwiań technologicznych:
Verified by
Gdańsk University of Technology
seen 2413 times