Publications
Filters
total: 191
Catalog Publications
Year 2014
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM I PRZEPISÓW PRAWNYCH
PublicationW OPRACOWANIU PRZEDSTAWIONO ROZWAŻANIA DOTYCZĄCE WYMAGAŃ W ZAKRESIE NADZOROWANIA WYPOSAŻENIA KONTROLNO - POMIAROWEGO ZWIĄZANE Z REGULACJAMI NORMATYWNYMI.
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM ORAZ PRZEPISÓW PRAWNYCH
Publication: Przyrządy pomiarowe stanowią zasadniczy element złożonego systemu oceny jakości wyrobów na wszystkich etapach produkcji. Odpowiednio zaprojektowane procedury opisujące procesy kontrolne i pomiarowe, sprawnie zorganizowane i przeprowadzane operacje monitorowania i pomiarów parametrów procesów i produktów oraz skutecznie funkcjonujący nadzór nad wyposażeniem do monitorowania i pomiarów w organizacji są podstawą do wykazania, że...
-
Najczęstsze problemy stwierdzane w ramach audytów trzeciej strony w mniejszych organizacjach
PublicationArtykuł ten ma na celu przedstawienie wyników badań dotyczących najistotniejszych problemów, jakie występują w SZJ małych organizacji (zatrudniających mniej niż 50 pracowników) w trakcie audytów certyfikacyjnych (tzw. trzeciej strony). Identyfikacja tych problemów oraz oczekiwań małych organizacji odnośnie do systemów jakości, stanowiła cel szerszych badań przeprowadzonych przez autora. W wyniku tych analiz opracowana została kompleksowa,...
-
OBRONA ŻYWNOŚCI – KONIECZNY ELEMENT WSPÓŁCZESNEJ STRATEGII PRZEDSIĘBIORSTWA SPOŻYWCZEGO
PublicationPrzemysł spożywczy, ze względu na swoje znaczenie w gospodarce należy do najbardziej podatnych na atak terrorystyczny. Zagrożenie takim atakiem jest powodem do opracowania strategii obrony żywności. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie o istotę i przyczyny takiego zjawiska oraz o charakter działań, jakie powinno się podjąć, by ograniczyć ryzyko jego pojawienia się. W artykule wykorzystano analizę literatury przedmiotu, statystyk...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu realcyjnym
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano wyniki badań pilotażowych przeprowadzonych na kluczowej grupie interesariuszy usługi edukacyjnej, jaką są studenci. Przeprowadzona analiza przedstawia oczekiwania tej grupy jako beneficjentów usługi edukacyjnej wobec pozostałych grup interesariuszy (między innymi pracowników naukowych, pracowników zarządzających uczelnią, pracodawców, władz regionalnych i centralnych), ukazując powstałe między...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu relacyjnym
PublicationPrzedstawiono relacyjne ujęcie oczekiwań interesariuszy usług edukacyjnych
-
Pomiar jakości usług edukacyjnych z wykorzystaniem metody Kano
PublicationJakość jest istotnym czynnikiem w działalności każdej organizacji, również placówek edukacyjnych. Powinna być objęta systematycznym pomiarem, mającym na celu ustalenie stopnia satysfakcji z oferowanych prduktów. Istnieje wiele metod pomiaru jakości usług. Artykuł przedstawia próbę identyfikacji cech jakości usług edukacyjnych z uwzgledneiem metody Kano. W wyniku uwzgledniono wpływ poszczególnych cech na rozmiar całkowitej satysfakcji...
-
Potentiometric taste sensor application for liquid product taste estimation
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiometric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Preferencje przedstawicieli polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie słodzonych sacharozą i dietetycznych napojów typu cola
PublicationCelem badania było zidentyfikowanie preferencji polskiego pokolenia dwudziestolatków w zakresie napojów typu cola. W badaniu udział wzięło 71 kobiet i 49 mężczyzn w wieku 20 – 21 lat. Badanie składało się z dwóch części: (1) ankiety dotyczącej zwyczajów związanych ze spożywaniem napojów typu cola oraz (2) konsumenckiej oceny sensorycznej napojów Coca – Coli oraz Coca – Coli light metodą parzystą za pomocą testu dwustronnego. Druga...
-
REZYGNACJA Z CERTYFIKACJI NORMATYWNYCH SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA. PROBLEM CZY NIEUNIKNIONE ZJAWISKO?
PublicationW opracowaniu omówiono proces zmian dotyczących certyfikacji normatywnych systemów zarządzania na przykładzie systemu jakości opartego na normie ISO 9001. Przedstawiono analizę liczby wydawanych certyfikatów ISO 9001 oraz liczby rezygnacji z certyfikatów w Polsce, na podstawie raportu ISO Survey 2012 i danych uzyskanych od jednostki certyfikującej. Opisano również najczęściej podawane przyczyny rezygnacji z certyfikacji.
-
Standards for Quality Assurance in the European Higher Education Area versus Common Assessment Framework in education. Conflict or harmony?
PublicationThe aim of the research was to analyze the assumptions of Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ENQA) and the criteria of Common Assessment Framework (CAF) for the educational sector and based on that to find out the main differences and similarities (conflicts and harmony) between them. The results of the research showed that the current trends of the quality movement evolution in...
-
Zarządzanie jakością i innowacyjność w świetle doświadczeń organizacji Pomorza
PublicationPrzedstawione w tej pracy koncepcje i metody zarządzania potwierdzają, że wykorzystanie orientacji na jakość i w ramach tego na stałe usprawnianie, przynosi pozytywne efekty nie tylko w odniesieniu do procesów produkcyjnych, ale także wszelkiego rodzaju procesów związanych z realizacją usług, w tym działań wspierających procesy operacyjne, we wszystkich obszarach funkcjonalnych organizacji. Szczególnie istotny jest korzystny wpływ...
Year 2013
-
Corporate social responsibility in reference to environmental statements within EMAS system in small and medium enterprises
PublicationAccording to the corporate social responsibility concept, organisations should apply any mechanisms available supporting their business actions contributing i.e. to the improvement of natural environment. Among them is EMAS eco-management and audit scheme. The prove of its implementation is environmental statement and entering the organisation into a national EMAS register. The aim of the statement is informing the society and...
-
Czynniki definiujące jakość usług edukacyjnych w ujęciu grupy interesariuszy - studentów (badanie pilotażowe)
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano kluczowe aspekty usług edukacyjnych, jak również jej elementy. Przedstawiono również jedną z grup interesariuszy, jaką są studenci. Autorzy zaprezentowali metodykę badawczą oraz wyniki badań pilotażowych związanych z identyfikacją determinant elementarnych usługi edukacyjnej w percepcji studentów, a także hierarchię ważności tych determinant.
-
Doskonalenie jakości usług edukacyjnych poprzez ocenę wyniku działalności instytucji akademickiej
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali podstawowe aspekty usług edukacyjnych. Dokonano charakterystyki podstaw zarządzania jakością w tym sektorze, jak również poddano analizie role klientów oraz głównych grup interesariuszy w doskonaleniu jakości usług edukacyjnych. Podstawową częścią niniejszego opracowania jest charakterystyka Indeksu Wyceny Rynkowej Absolwenta, któy może okazać się pomocny w pomiarze wyniku działalności...
-
Greenwashing sins - the indicators of ecological marketing immaturity
PublicationThe paper presents the main features of so called "green washing". Unethical aspects of that new phenomena are presented and some corrective actions are proposed by the authors.
-
How to adapt Lean Six Sigma to improve performance of SMEs of manufacturing sector
PublicationThe main objective of the paper is to present the utilitarian effect of the adaptation of the Lean Six Sigma concept and its implementation in the small and medium-sized enterprises of the manufacturing sector. The original methodology was developed on the basis of research carried out in the Polish and French enterprises from 2009 to 2011. In the case of SMEs, the use of the concept of Lean Six Sigma is much less common, as...
-
Implementing a CSR Strategy in a Small Enterprise - a Case Study
PublicationAs a result of employees’ meetings conducted according to Kaizen workshops formula and seeking new development directions for the company (including CSR actions) various product and service innovations have been implemented. Also a market niche has been discovered, and as a consequence the company gained another profitable aspect of the business activity. The atmosphere and contribution in performing tasks have improved among...
-
Interdyscyplinarne studia doktoranckie na Politechnice Gdańskiej - przykład dobrych praktyki w zakresie realizacji projektów miękkich współfinansowanych z UE
PublicationNiniejszy artykuł przedstawia teoretyczne podstawy zarządzania projektem współfinansowanym ze środków jednego z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej (UE), jakim jest Europejski Fundusz Społeczny (EFS). Jako metodę zarządzania projektem wskazano koncepcję Project Cycle Management - PCM. Za przykład dobrych praktyk został w artykule uznany realizowany przez Politechnikę Gdańską (PG) oraz Instytut Maszyn Przepływowych Polskiej...
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
Investigation of sour substances by five-channel potentiometric taste sensor containing all-solid-state-electrodes ( ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
Podstawy metodyki projektowania i wprowadzania koncepcji Lean Six Sigma w sektorze mniejszych organizacji sektora produkcyjnego na przykładzie badań empirycznych
PublicationW opracowaniu przedstawiono najważniejsze spostrzeżenia będące wynikiem badań dotyczących metodyki Lean Six Sigma przeprowadzonych w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw . Na podstawie tych badań sformułowano warunki jakim musi odpowiadać metodyka projektowania i wykorzystania LSS w sektorze MŚP. Szczególną uwagę zwrócono na konieczność zapewnienia trwałości przyjętych rozwiązań metodycznych.
-
Redefining quality and organizational maturity in 21st century
PublicationThe article presents new tendencies in quality management approach in the opinion of the one of the best known European quality expert Professor John Oakland
-
SELECTED ASPECTS OF THE EVALUATION OF THE QUALITY OF GRAPE WINE
PublicationDevelopment of the domestic grape wine market has been presented. The number of grape wine producing entities, acreage, and volume of production over last five years are presented. The composition of red grape wine has been discussed involving health promoting aspects. Two methods of wine quality determination: analytical and sensory meth ods have been described. Physicochemical parameters influencing wine quali ty (acidity, sweetness)...
-
Systemy zarządzania i ich certyfikacja w przedsiębiorstwach spożywczych
PublicationW opracowaniu ukazano rolę obligatoryjnych systemów jakości odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia przedsiębiorcy. W pracy omówiono wybrane systemy (GMP/GHP, HACCP) oraz certyfikację systemu HACCP obowiązującą normą ISO 22000. Przedstawiono również liczbę certyfikacji Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym w latach 2007-2011 w Polsce i na świecie,...
-
TASTE QUALITIES ESTIMATION BY TASTE SENSE AND ELECTROCHEMICAL SENSORS
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiom etric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Wsparcie informatyczne koncepcji Lean Management oraz Six Sigma
PublicationW rozdziale tym przedstawiono kluczowe aspekty integracji dwóch najważniejszych obecnie koncepcji optymalizacji procesów w organizacjach produkujących wyroby materialne oraz świadczących usługi – Six Sigma i Lean Manufacturing. Szczególną uwagę zwrócono na uwarunkowania wsparcia informatycznego tych koncepcji w mniejszych organizacjach.
-
Zapewnienie jakości kształcenia a Krajowe Ramy Kwalifikacji w odniesieniu do studiów doktoranckich w uczelniach technicznych
PublicationCoraz większa determinacja obywateli do zdobycia wyższego wykształcenia oraz coraz większa dostępność ośrodków akademickich wymusza przyjęcie projakościowej postawy przez uczelnie wyższe. Tendencje te są widoczne zarówno w skali międzynarodowej, na poziomie której opracowane zostały Europejskie Ramy Kwalifikacji, na poziomie krajowym, gdzie opra-cowano Krajowe Ramy Kwalifikacji, jak również na poziomie poszczególnych jednostek...
-
Zarządzanie zasobami ludzkimi oparte na kompetencjach
PublicationAby osiągać założone cele w organizacji i wdrażać opracowane strategie, niezbędni są odpowiednio przygotowani pracownicy. To oni są największą siłą każdej organizacji, w których widzi się czynnik przewagi konkurencyjnej i aby ją zdobywać, należy jasno zdiagnozować niezbędne kompetencje zarówno dla poszczególnych pracowników, jak i całej organizacji. Sprawnie funkcjonujące przedsiębiorstwo cechuje się poprawnie zbudowaną strukturą...
Year 2012
-
Automatyzacja procesów pomiarowych w metodyce Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationCelem niniejszego artykułu jest przedstawienie metrologicznych aspektówmetodyki Six Sigma w świetle nowoczesnych rozwiązań technologicznych.Pomiary są nieodłącznym elementem metodyki Six Sigma, gdyż na ich bazieprowadzi się nadzorowanie procesów produkcyjnych. Tradycyjne metody pomiarowe mogą występować w produkcji jednostkowej, natomiast produkcjaseryjna i masowa wymaga automatyzacji procesów pomiarowych.
-
Dobre praktyki w zarządzaniu jakością kształcenia na studiach doktoranckich uczelni technicznych - na przykładzie Politechniki Gdańskiej
PublicationW pierwszej części opracowania zaprezentowano europejskie standardy w zakresie zarządzania jakością kształcenia przyjęte przez europejskie gremia zajmujące się szkolnictwem wyższym oraz omówiono poziom zaawansowania ich implementacji w polskim systemie szkolnictwa wyższego. W części drugiej omówiono znaczenie zorientowanego procesowo systemu zarządzania dla organizacji i realizowania przez nią celów strategicznych. Rozdział trzeci...
-
Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych
Publication..
-
E-administracja w ujęciu jakościowym i finansowym
Publication...
-
Elements of six sigma methodoloygy in polish smes. the pomeranian region context
PublicationIn this article, it has been suggested that the effectiveness of the design and implementation of the process approach in the SMEs sector affects the effectiveness and efficiency of the application of elements of the Six Sigma ™ concept. The selected results of the research have been presented to answer the question to what extent small and medium-sized manufacturing, service and production - service companies in Pomeranian region...
-
Innovation and Knowledge Management in the SME Sector and the Role of Normative Management Systems
PublicationThe article presents deliberations related to importance and specificity of innovation activities in small and medium-sized enterprises. Basing on results of the research the characteristics of the SMEs concerning process related and organizational innovation has been determined. Interrelations between innovation activities and knowledge management within the framework of normative management systems have been emphasized.
-
Metoda Kano w analizie satysfakcji klienta
PublicationWerbalizowane przez klientów pojęcie jakości jest mało precyzyjne, a często również wewnętrznie sprzeczne. Jednak przy odpowiednio prowadzonej analizie można sprecyzować kryteria jakości i określić wymagania klientów, które przedstawione na dwuwymiarowym diagramie stworzą wyraźną mapę preferencji klienta. Jednym z podstawowych założeń modelu Kano jest zmienność w czasie wymagań klientów. Wraz z upływem czasu i kopiowaniem atrybutów...
-
Możliwości wykorzystania narzędzi IT w systemach zarządzania jakością z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP
Publication -
Niezapomniane spotkania z Profesorem. Wspomina prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski. Panie Profesorze - dziękuję za 25 lat…
PublicationW artykule przedstawiono wspomnienia i refleksje związane ze współpracą Autora z Profesorem Romualdem Kolmanem.
-
Normatywne systemy zarządzania. Czynnik wspierający zarządzanie wiedzą w sektorze MŚP
PublicationZasadniczym celem niniejszego opracowania jest określenie możliwości wykorzystania mechanizmów normatywnych systemów zarządzania do zarządzania wiedzą. Przedstawiono relacje pomiędzy podejściem procesowym reprezentowanym w modelach normatywnych systemów zarządzania a zarządzaniem wiedzą. Szczególną uwagę zwrócono na specyficzne, w tym kontekście, uwarunkowania występujące w sektorze MŚP.
-
Pojęcie jakości kształcenia i uwarunkowania jej kwantyfikacji w uczelniach wyższych
PublicationArtykuł koncentruje się na zagadnieniach dotyczących jakości kształceniaw szkolnictwie wyższym. W pracy przybliżone są uwarunkowania zmian zachodzących na uczelniach w ostatnich dwudziestu latach, jak również wskazanie interesariuszy i czynników mających wpływ na jakość kształcenia. W artykule zawarto także propozycję mierników jakości kształcenia w podziale na 3 kategorie.
-
Usuwanie jonów amonowych z wód głębinowych Gdańska i Biłgoraja za pomocą ciśnieniowych filtrów pospiesznych
Publication -
Uwarunkowania wykorzystania metodyki Six Sigma w sektorze MŚP z uwzględnieniem możliwości zastosowania aplikacji komputerowych
PublicationCelem niniejszego opracowania jest zaprezentowanie współczesnych rozwiązań informatycznych stosowanych w celu usprawnienia funkcjonowania metodyki Six Sigma ze szczególnym zwróceniem uwagi na ich adaptację w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP).
-
Wdrażanie polityki strukturalnej i regionalnej w sektorze szkolnictwa wyższego - pomorskie na tle innych województw
PublicationW artykule przedstawione zostały teoretyczne podstawy polityki strukturalnej i regionalnej UE oraz narzędzi jej wdrażania, omówiono także terminologię odnoszącą się do tego zagadnienia. Zaprezentowano ponadto poszczególne programy operacyjne i możliwości uzyskania wsparcia w ich ramach przez uczelnie. Scharakteryzowano sektor szkolnictwa wyższego w województwie pomorskim oraz poziom absorpcji funduszy strukturalnych na lata 2007-2013...
-
Wybrane aspekty oceny jakości produktów żywnościowych
PublicationPrzedstawiono wybrane aspekty oceny jakości produk tów żywnościo- wych: pojęcie jakości, wybrane metody oceny jakości ze szczególnym uwzględ- nieniem sztucznych potencjometrycznych sensorów sma ku składających się z szeregu elektrod typu ISE (Ion Selective Electrodes ) oraz ASSE (All Solid State Electrodes). Omówiono działanie sztucznych sensorów smaku. Przedstawiono 10 potencjometryczny sensor wprowadzony do obrotu hand lowego....
-
Wybrane aspekty oceny jakości produktów żywnościowych
Publication...
-
Wybrane aspekty oceny satysfakcji i lojalności klientów i pracowników
PublicationCelem artykułu jest przedstawienie propozycji oryginalnego modelu pozwalającego lepiej zrozumieć mechanizmy kształtowania się satysfakcji i lojalności klientów i pracowników oraz umożliwiającego porównywanie satysfakcji klientów różnych przedsiębiorstw w oderwaniu od ich specyfiki branżowej. Zaprezentowany model opiera się na mechanizmach przyczynowo-skutkowych i pozwala na stawianie kwantyfikowalnych celów, dając w rezultacie...
-
Wykorzystanie metodyki Lean Six Sigma w doskonaleniu funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw
PublicationCelem pracy jest przedstawienie wyników badań oraz utylitarnych aspektów wynikających z opracowania oryginalnej metodyki wdrażania metodyki Lean Six Sigma w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora produkcyjnego. Metodyka ta powstała na podstawie badań przeprowadzonych w polskich i francuskich przedsiębiorstwach w latach 2009-2011. W opracowaniu został zaprezentowany zarys proponowanej metodyki oraz przykład jej zastosowania...
-
Zarządzanie jakością a bezpieczeństwo w sektorze spożywczym
Publication -
Zarządzanie procesami z zastosowaniem metodyki Six Sigma w sektorze MŚP. Kontekst lokalny i sektorowy
PublicationW artykule postawiono tezę, że skuteczność projektowania i implementacji orientacji procesowej w sektorze MŚP decyduje o skuteczności i efektywności zastosowań elementów koncepcji Six Sigma™. Przedstawiono wybrane wyniki badań mających odpowiedzieć na pytanie - w jakim stopniu małe i średnie firmy produkcyjne, usługowe oraz produkcyjno-usługowe w regionie pomorskim są świadome znaczenia i przygotowane do systemowo ujętego nadzorowania...
Year 2011
-
Badania świeżości mleka UHT przechowywanego w warunkach chłodniczych po codziennym otwieraniu opakowania
PublicationMleko, jako codziennie spożywany produkt o wysokiej wartości spożywczej i dietetycznej, powinno charakteryzować się dobrą jakością. Z praktycznego punktu widzenia ważne jest czy mleko nadaje się jeszcze do spożycia po okresie czasu podanym przez producenta na opakowaniu.Badano zmiany trwałości mleka UHT w okresie od 0 do 430 godz. po otwarciu opakowania. Serie badań dotyczyły mleka o różnej zawartości tłuszczu (2%, 3,2%) przechowywanego...