Adam Macierzanka - Profil naukowy - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zdjęcie osoby: dr hab. inż. Adam Macierzanka

dr hab. inż. Adam Macierzanka

Kontakt

Profesor nadzwyczajny ze stop. nauk. dr hab.

Katedra Technologii Koloidów i Lipidów
Wydział Chemiczny

Miejsce pracy Budynek B Wydziału Chemicznego pokój 308a

Telefon (58) 347 29 27

Kierownik katedry

Katedra Technologii Koloidów i Lipidów

Miejsce pracy Budynek B Wydz. Chemii
pokój 308A otwiera się w nowej karcie

Telefon (58) 347 29 27

Wybrane publikacje

  • A standardised static in vitro digestion method suitable for food – an international consensus

    M. Minekus, M. Alminger, P. Alvito, S. Ballance, T. Bohn, C. Bourlieu, F. Carrière, R. Boutrou, M. Corredig, D. Dupont, C. Dufour, L. Egger, M. Golding, S. Karakaya, B. Kirkhus, S. Le, A. Macierzanka, A. Mackie, S. Marze, D. Mcclements, O. Ménard, I. Recio, C. Santos, R. Singh, G. Vegarud, M. Wickham, W. Weitschies, A. Brodkorb - Food & Function - 2014
    Simulated gastro-intestinal digestion is widely employed in many fields of food and nutritional sciences, as conducting human trials are often costly, resource intensive, and ethically disputable. As a consequence, in vitro alternatives that determine endpoints such as the bioaccessibility of nutrients and non-nutrients or the digestibility of macronutrients (e.g. lipids, proteins and carbohydrates) are used for screening and building...
    • Pełny tekst w serwisie zewnętrznym
  • The role of bile salts in digestion

    J. Maldonado-Valderrama, P. Wilde, A. Macierzanka, A. Mackie - ADVANCES IN COLLOID AND INTERFACE SCIENCE - 2011
    Bile salts (BS) are bio-surfactants present in the gastrointestinal tract (GIT) that play a crucial role in the digestion and absorption of nutrients. The importance of BS for controlled release and transport of lipid soluble nutrients and drugs has recently stimulated scientific interest in these physiological compounds. BS are so-called facial amphiphiles showing a molecular structure that is very distinct from classical surfactants....
    • Pełny tekst w serwisie zewnętrznym
  • Colloidal aspects of protein digestion

    .
    • Pełny tekst w serwisie zewnętrznym

Uzyskane stopnie/tytuły naukowe

  • 2014-12-03

    Nadanie stopnia naukowego

    dr hab. inż. Biotechnologia - nauki chemiczne (Dziedzina nauk chemicznych)
  • 2004-10-13

    Nadanie stopnia naukowego

    dr inż. Technologia chemiczna (Dziedzina nauk technicznych)

wyświetlono 237 razy