
dr Aneta Panuszko
Zatrudnienie
- Adiunkt w Katedra Chemii Fizycznej
Media społecznościowe
Kontakt
- anepanus@pg.edu.pl
Adiunkt
- Miejsce pracy
-
Budynek A Wydz. Chemii
pokój 208 otwiera się w nowej karcie - Telefon
- (58) 347 12 38
- aneta.panuszko@pg.edu.pl
Wybrane publikacje
-
Influence of Osmolytes on Protein and Water Structure: A Step To Understanding the Mechanism of Protein Stabilization
Results concerning the thermostability of hen egg white lysozyme in aqueous solutions with stabilizing osmolytes, trimethylamine-N-oxide (TMAO), glycine (Gly), and its N-methyl derivatives, N-methylglycine (NMG), N,N-dimethylglycine (DMG), and N,N,N-trimethylglycine (betaine, TMG), have been presented. The combination of spectroscopic (IR) and calorimetric (DSC) data allowed us to establish a link between osmolytes’ influence on...
-
Hydration of simple amides. FTIR spectra of HDO and theoretical studies
Zastosowano metodę ważonych widm różnicowych do opisu hydratacji amidów w roztworach wodnych: formamidu, N-metyloformamidu, N,N-dimetyloformaidu, acetamidu, N-metyloacetamidu, N,N-dimetyloacetamidu. Narzędziem wspomagającym interpretację wyników eksperymentalnych są struktury agregatów solwatacyjnych wokół cząsteczki substancji rozpuszczonej uzyskane na podstawie obliczeń teoretycznych metodą ab initio z korelacją elektronową...
-
Hydration of Carboxylate Anions: Infrared Spectroscopy of Aqueous Solutions
Hydratacja anionów karboksylanowych w roztworach wodnych ich soli sodowych została zbadana przy wykorzystaniu spektroskopii FTIR z zastosowaniem cząsteczki HDO jako sondy molekularnej. Do wyznaczenia widm wody zaburzonej przez rozpuszczalnik wykorzystano ilościową wersję metody widm różnicowych. Widma te wykazują dwa pasma składowe przy ok. 2550 i ok. 2420 cm-1. Pasma te przypisano grupie -COO- anionu R-COO- (R = H, CH3, C2H5),...
Uzyskane stopnie/tytuły naukowe
-
2011-06-29
wyświetlono 911 razy