mgr inż. Anna Kościelak
Zatrudnienie
- Doktorantka w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Media społecznościowe
Kontakt
- anna.koscielak@pg.edu.pl
Wybrane publikacje
-
Microscopic Imaging to Visualize the Distribution of Dietary Nucleic Acids in Food Products of Various Origins
Dietary nucleic acids (dietNAs) are being increasingly recognized as important food components with nutritional value. However, the precise dietary recommendations for dietNAs are limited, because established methods for determining the quantity and nutritional role of dietNAs are still lacking. One of the tools to narrow this gap could be microscopic imaging, as a convenient approach to visualize the abundance and distribution...
-
Effect of oxidation and in vitro intestinal hydrolysis on phospholipid toxicity towards HT29 cell line serving as a model of human intestinal epithelium
Oxidation of food-derived phospholipids (PLs) can influence nutrient digestion and induce oxidative stress in gastrointestinal epithelium. In this study, hen egg yolk PL fraction was used to evaluate the effect of lipoxygenase (LOX)-induced PL oxidation on the rate of PL hydrolysis catalyzed by pancreatic phospholipase A2 (PLA2) in the presence of bile salts (BSs). Then, PL/BS solutions containing native or oxidized PLs were used...
-
Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności
Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę...
wyświetlono 1311 razy