Bronisław Drozdowski - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 8

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2007
  • Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych. Rozdział 4
    Publikacja

    - Rok 2007

    Omówiono pochodzenie, otrzymywanie, skład ogólny tłuszczów oraz ich własności funkcjonalne i aspekty żywieniowe. Ponadto mowa jest o polimorfizmie i strukturze krystalicznej tłuszczów. W rozdziale tym omówiono również różnego typu tłuszcze modyfikowane.

  • Lipidy. Rozdział 3
    Publikacja

    - Rok 2007

    Rozdział zawiera definicję i klasyfikację lipidów, charakterystykę kwasów tłuszczowych, acylogliceroli, glicerofosfolipidów, sfingolipidów, alkoholi lipidowych i węglowodorów. Omówione zostały również reakcje kwasów tłuszczowych i acylogliceroli oraz podstawowe problemy analizy lipidów.

  • Witaminy. Rozdział 1
    Publikacja

    - Rok 2007

    Przedstawiono budowę chemiczną i omówiono własności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K) oraz w wodzie (wit. B1, B2, PP, B5, B6, B12, H, C, P, kwas foliowy).

Rok 2004
Rok 2003
Rok 2002

wyświetlono 271 razy