W ramach tego projektu konsorcyjnego przeprowadzona zostanie analiza składników białkowych złożonych produktów spożywczych z zastosowaniem różnych metod spektrometrii mas. Celem projektu jest określenie możliwości wykrywania swoistych znaczników peptydowych, które mogą być
wykorzystane do badania autentyczności składników produktów spożywczych na poziomie konsumenta lub w celu ochrony marki handlowej produktów. Założeniem proponowanego programu badań jest to, że możliwość szczegółowego definiowania i detekcji profili białkowych określonych składników produktów spożywczych daje możliwość weryfikowania autentyczności tych składników w finalnej wersji produktów udostępnianych dla konsumentów (takich jak np.: wyroby mięsne, nabiałowe, koncentraty warzywne, czy też produkty zawierające wszystkie te grupy, np. pizza lub lazania).
Badania prowadzone będą przez konsorcjum obejmujące Institute of Food Research (Norwich, Wielka Brytania; koordynator projektu), Politechnikę Gdańską (PG, Wydział Chemiczny; partner) oraz Institute of Food Chemistry (Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Niemcy; partner). Daje to możliwość pracy naukowcom z PG z wiodącymi, europejskimi ośrodkami naukowymi w dziedzinie chemii i analizy żywności, przy realizacji projektu, którego tematyka uznawana jest obecnie przez Komisję Europejska za priorytetową.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- FOODINTEGRITY
- Program finansujący:
- 7 PROGRAM RAMOWY UE
- Instytucja:
- Komisja Europejska
- Porozumienie:
- 613688 z dnia 2016-03-27
- Okres realizacji:
- 2016-03-01 - 2018-12-31
- Kierownik zespołu badawczego:
- dr hab. inż. Adam Macierzanka
- Realizowany w:
- Katedra Technologii Koloidów i Lipidów
- Instytucje zewnętrzne
biorące udział w projekcie: -
- POLITECNICO DI TORINO (Włochy)
- PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY (Polska)
- NOFIMA AS (Norwegia)
- JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION (Belgia)
- THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST (Wielka Brytania)
- ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK (Niemcy)
- EUTEMA GMBH (Austria)
- ECOCERT SA (Francja)
- THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS (Wielka Brytania)
- FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG (Szwajcaria)
- CONSORZIO ITALBIOTEC (Wielka Brytania)
- ORGANIC SERVICES GMBH (Niemcy)
- THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUTE (Wielka Brytania)
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (Hiszpania)
- UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT (Holandia)
- TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY (Irlandia)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA (Włochy)
- VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE (Czechy)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA (Włochy)
- UNIVERSITY COLLEGE LONDON (Wielka Brytania)
- MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO (Hiszpania)
- UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE (Wielka Brytania)
- NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Holandia)
- FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO (Włochy)
- UNIVERSITAET STUTTGART (Niemcy)
- IBERICO DE BELLOTA SA (Hiszpania)
- MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV (Niemcy)
- FUNDACION AZTI - AZTI FUNDAZIOA (Hiszpania)
- CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS (CONICET) (Argentyna)
- UNIVERSIDAD DE CORDOBA (Hiszpania)
- ICETA - Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares (Portugalia)
- CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES (Belgia)
- SPIRITSEUROPE AISBL (Belgia)
- UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (Irlandia)
- D.D. WILLIAMSON (U.K.) LIMITED (Wielka Brytania)
- MATIS OHF (Islandia)
- AB AGRI LIMITED (Wielka Brytania)
- BARILLA G. E R. FRATELLI SPA (Włochy)
- FONDAZIONE EDMUND MACH (Włochy)
- KOBENHAVNS UNIVERSITET (Dania)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DEL PIEMONTE ORIENTALE AMEDEO AVOGADRO (Włochy)
- DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (Dania)
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (Holandia)
- AGROISOLAB GMBH (Niemcy)
- OCEAN OPTICS BV (Holandia)
- CHELAB SRL (Włochy)
- Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte Liguria e Valle d'Aosta (Włochy)
- EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS (Francja)
- BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG (Niemcy)
- THE UNIVERSITY OF SALFORD (Wielka Brytania)
- CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Włochy)
- SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY (Węgry)
- FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FP (Portugalia)
- Eutema Technology Management GmbH & Co KG (Austria)
- UNIVERSITEIT GENT (Belgia)
- UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA (Hiszpania)
- THERMO FISHER SCIENTIFIC GMBH (Niemcy)
- CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE (Chiny)
- INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (Wielka Brytania)
- FOOD FORENSIC LIMITED (Wielka Brytania)
- Wartość projektu:
- 11 911 322.28 EUR
- Typ zgłoszenia:
- Międzynarodowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt zagraniczny/międzynarodowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 228 razy