Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym

Abstrakt

W ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie produktami naturalnymi. Ze względu na postępującą chemizację środowiska chętnie wraca się do produktów tradycyjnych, które jawią się jako te wolne od wszechobecnej chemii. Jednym z takich produktów jest miód. Produkt ten, oprócz walorów prozdrowotnych jest wiarygodnym źródłem informacji na temat stanu środowiska naturalnego i może być wskaźnikiem jego skażenia ze względu na mały zasięg migracji samych pszczół. W prezentowanej pracy porównano zawartość metali w miodach spadziowych, gryczanych i wielokwiatowych. Następnie sprawdzono, czy różnice w składzie mineralnym miodów są charakterystyczne i wystarczające aby przypisać miód do konkretnej odmiany

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 940 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2018 Wydawnictwo MALAMUT)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 68 - 73,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Pajor M., Pilch J., Grecka K., Cieślik B.: Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2018), s.68-73
Źródła finansowania:
  • Działalność statutowa/subwencja
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 510 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi