Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures

Abstrakt

Interaction of metal, especially iron ions with flavanols is considered as an important feature of these compounds and is believed to contribute to their both antioxidant and prooxidant properties. The aim of this study was to examine how Fe2+ binding to form a 4:1 (flavanol:Fe2+) mixtures affects the antioxidant properties of flavanols. ABTS∗ scavenging, protection against fluorescence bleaching induced by AAPH and hypochlorite, protection against lipid peroxidation and protection against hypochlorite-induced hemolysis demonstrated that flavonol-Fe2+ mixtures retain antioxidant properties, although, in most cases, they are lower with respect to the flavanols alone. No superoxide dismutase-like or catalase-like activity of the mixtures was revealed.

Cytowania

  • 1 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 0

    Scopus

Autorzy (6)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 268, strony 567 - 576,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Grzesik M., Bartosz G., Dziedzic A., Narog D., Namieśnik J., Sadowska-Bartosz I.: Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 268, (2018), s.567-576
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2018.06.076
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 137 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi