Abstrakt
Interaction of metal, especially iron ions with flavanols is considered as an important feature of these compounds and is believed to contribute to their both antioxidant and prooxidant properties. The aim of this study was to examine how Fe2+ binding to form a 4:1 (flavanol:Fe2+) mixtures affects the antioxidant properties of flavanols. ABTS∗ scavenging, protection against fluorescence bleaching induced by AAPH and hypochlorite, protection against lipid peroxidation and protection against hypochlorite-induced hemolysis demonstrated that flavonol-Fe2+ mixtures retain antioxidant properties, although, in most cases, they are lower with respect to the flavanols alone. No superoxide dismutase-like or catalase-like activity of the mixtures was revealed.
Cytowania
-
1 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 0
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 268,
strony 567 - 576,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Grzesik M., Bartosz G., Dziedzic A., Narog D., Namieśnik J., Sadowska-Bartosz I.: Antioxidant properties of ferrous flavanol mixtures// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 268, (2018), s.567-576
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2018.06.076
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 139 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Dietary antioxidants as a source of hydrogen peroxide
- M. Grzesik,
- G. Bartosz,
- I. Stefaniuk
- + 3 autorów
Tea-break with epigallocatechin gallate derivatives – Powerful polyphenols of great potential for medicine
- P. Bakun,
- D. Mlynarczyk,
- T. Koczorowski
- + 7 autorów
Role of Curcumin and (−)-Epigallocatechin-3-O-Gallate in Bladder Cancer Treatment: A Review
- L. Piwowarczyk,
- M. Stawny,
- D. Mlynarczyk
- + 3 autorów