Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid

Abstrakt

Antioxidants present in substantial amounts in foods, plant-based products in particular, have been suggested as chemopreventive agents that can curb the development of undesirable health effects caused by oxidative stress simply by enriching diet in such compounds. This idea has been enthusiastically accepted by consumers, as well as food and pharmaceutical industry, and created great demand for products containing antioxidant phytochemicals. However, human studies failed to confirm benefits of supplementation with antioxidant nutrients. The chapter discusses possible oversimplifications in understanding the biological role of reactive oxygen species with emphasis on the chemistry behind presumed protective action of antioxidants.

Cytowania

  • 3 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 9

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Tytuł wydania:
W : Recent Advances in Redox Active Plant and Microbial Products strony 15 - 28
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Bartoszek-Pączkowska A.: Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid// W : Recent Advances in Redox Active Plant and Microbial Products/ ed. Burkholz Torsten : Springer, 2014, s.15-28
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/978-94-017-8953-0
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 128 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi