Abstrakt
Antioxidants present in substantial amounts in foods, plant-based products in particular, have been suggested as chemopreventive agents that can curb the development of undesirable health effects caused by oxidative stress simply by enriching diet in such compounds. This idea has been enthusiastically accepted by consumers, as well as food and pharmaceutical industry, and created great demand for products containing antioxidant phytochemicals. However, human studies failed to confirm benefits of supplementation with antioxidant nutrients. The chapter discusses possible oversimplifications in understanding the biological role of reactive oxygen species with emphasis on the chemistry behind presumed protective action of antioxidants.
Cytowania
-
3 2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- W : Recent Advances in Redox Active Plant and Microbial Products strony 15 - 28
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Bartoszek-Pączkowska A.: Antioxidants: a premature scientific hypothesis that reshuffled the traditional food pyramid// W : Recent Advances in Redox Active Plant and Microbial Products/ ed. Burkholz Torsten : Springer, 2014, s.15-28
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/978-94-017-8953-0
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 131 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells
- K. Kozicsa,
- V. Klusová,
- A. Srancikowa
- + 5 autorów