Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report
Abstrakt
Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
nr 11/52,
strony 67 - 70,
ISSN: 1230-0322 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Bartoszek-Pączkowska A., Forc J., Grześkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 11/52., nr. 4 (2002), s.67-70
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 126 razy