Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report

Abstrakt

Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences nr 11/52, strony 67 - 70,
ISSN: 1230-0322
Język:
angielski
Rok wydania:
2002
Opis bibliograficzny:
Bartoszek-Pączkowska A., Forc J., Grześkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 11/52., nr. 4 (2002), s.67-70
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 127 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi