Abstrakt
Spirit-based beverages are alcoholic drinks, which production processes are dependent on the type and origin of raw materials. The composition of this complex matrix is difficult to analyze and scientists commonly choose a gas chromatography techniques for this reason. With a wide selection of extraction methods and detectors it is possible to provide qualitative and quantitative analysis for many chemical compounds with a various functional groups. This article describes a different types of gas chromatography techniques and their associated the most common used extraction techniques (e.g. LLE, SPME, SPE, SFE or SBME) and detectors (MS, TOFMS, FID, ECD, NPD AED, O or EPD). Additionally, a brief characteristic of a world popular spirit-based beverages and application of gas chromatography to the analysis of selected alcoholic drinks were presented.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY
nr 45,
wydanie 3,
strony 201 - 225,
ISSN: 1040-8347 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Wiśniewska P., Śliwińska M., Dymerski T., Wardencki W., Namieśnik J.: Application of gas chromatography to the analysis of spirit-based alcoholic beverages// CRITICAL REVIEWS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. -Vol. 45, iss. 3 (2015), s.201-225
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 138 razy