Abstrakt
Interactions between osmolytes and hen egg white lysozyme in aqueous solutions were studied by means of FTIR spectroscopy and molecular dynamics. A combination of difference spectra method and chemometric analysis of spectroscopic data was used to determine the number of osmolyte molecules interacting with the protein, and the preferential interaction coefficient in presented systems. Both osmolytes – L-proline and trimethylamine-N-oxide (TMAO) – belong to a group of stabilizing osmolytes, and according to the preferential exclusion/hydration hypothesis, both should be excluded from the vicinity of the protein backbone and surface. We provide experimental and computational evidence that although TMAO behaves according to the hypothesis, proline does not. Our results suggest that preferential exclusion is not a universal property of stabilizing osmolytes.
Cytowania
-
3 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 1
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS
nr 17,
strony 1 - 10,
ISSN: 1463-9076 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Bruździak P., Adamczak B., Kaczkowska E., Czub J., Stangret J.: Are stabilizing osmolytes preferentially excluded from the protein surface? FTIR and MD studies// PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS. -Vol. 17, (2015), s.1-10
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1039/c5cp03065j
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 176 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Protein thermal stabilization in aqueous solutions of osmolytes
- P. Bruździak,
- A. Panuszko,
- M. Jourdan
- + 1 autorów