Abstrakt
Woda ma niezwykle istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jest ona m. in. istotnym uzupełnieniem diety w brakujące w makro- oraz mikroelementy. Zrozumienie potencjalnych pożytecznych i szkodliwych skutków ich wpływu staje się ważnym aspektem przy wyborze wody mineralnej. Znaczącą rolę w tej kwestii odgrywają regulacje prawne oraz wymagania, które są podstawą do klasyfikacji wód dostępnych na rynku. Stale rosnąca popularność wód butelkowanych sprawia, że niezwykle istotne staje się analizowanie nie tylko ich składu mineralnego, ale przede wszystkim zawartości ewentualnych zanieczyszczeń ze szczególnym uwzględnieniem związków organicznych. Wody butelkowane, w tym aspekcie, są szczególnym przypadkiem, ponieważ poza zanieczyszczeniami organicznymi pochodzącymi z środowiska istnieje możliwość zanieczyszczania jej wtórnie w skutek nieprawidłowych warunków transportu i przechowywania.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 42 - 47,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Diduch M., Polkowska Ż., Namieśnik J.: Badania jakości wód butelkowanych: wyzwania i problemy// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2010), s.42-47
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 120 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa-nowoczesne narzędzie analityczne. Cz II. Aparatura.
- M. Bielski,
- T. Gorecki,
- J. Namieśnik