Abstrakt
Artykuł jest przeglądem literatury, dotyczącym wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Omówione zostały właściwości folii z różnych białek i polisacharydów oraz sposoby poprawy ich właściwości użytkowych poprzez modyfikacje fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Przedstawiono również możliwości włączania w matryce polimerową nanonapełniaczy i scharakteryzowano właściwości otrzymanych nanokompozytów polimerowych. Ponadto wskazano możliwości poszerzenia właściwości użytkowych folii z naturalnych polimerów poprzez wprowadzenie dodatkowych substancji, przede wszystkim o aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (Authors)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
OPAKOWANIE
strony 26 - 36,
ISSN: 0030-3348 - Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Gottfried K., Sztuka K., Staroszczyk H., Kołodziejska I.: Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych // OPAKOWANIE. -., nr. nr 8 (2010), s.26-36
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 2292 razy