Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
Abstrakt
Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
nr 24,
strony 963 - 970,
ISSN: 0889-1575 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Park Y., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Suhaj M., Cvikrova M., Martncova O., Weisz M., Gorinstein S.: Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars// JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. -Vol. 24, nr. iss. 7 (2011), s.963-970
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 133 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 autorów