Abstrakt
Drożdże łączą zalety prokariotycznych i eukariotycznych systemów ekspresyjnych. Charakteryzuje je szybki wzrost, osiągają też znacznie większą biomasę w porównaniu z bakteriami. W odróżnieniu od bakterii, drożdże zdolne są do przeprowadzania modyfikacji posttranslacyjnych białek. Kolejną zaletą drożdżowych systemów ekspresyjnych jest zdolność komórek drożdżowych do sekrecji białek do pożywki hodowlanej. W laboratoriach naukowych i przemyśle jako pierwszy zastosowany został system drożdżowy Saccharomyces cerevisiae. Nie spełnia on jednak w pełni wymagań nowoczesnych biotechnologii ze względu na niski poziom produkcji i sekrecji białek, niestabilność plazmidów rekombinantowych, czy hiperglikozylację heterologicznych polipeptydów. Przezwyciężenie tych problemów umożliwiło opracowanie systemów ekspresyjnych opartych o inne gatunki drożdży. W tym artykule opisane są systemy ekspresyjne Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, Arxula adeninivorans i Yarrowia lipolytica. Przedstawione są również przykłady białek i innych metabolitów produkowanych z wykorzystaniem rekombinantowych szczepów drożdży.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Postępy Mikrobiologii
nr T. 47,
strony 249 - 256,
ISSN: 0079-4252 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Wanarska M., Hildebrandt P., Kur J.: Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej// POSTĘPY MIKROBIOLOGII. -Vol. T. 47., nr. z. 3 (2008), s.249-256
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 456 razy