Abstrakt
Celem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy gatunkami, ale także pomiędzy szczepami w obrębie jednego gatunku. Zaznacza się również tendencja, że mikroorganizmy psychrofilne (i prawdopodobnie termofilne) są bardziej podatne na działanie ciśnienia w ujemnej temperaturze niż mezofilne.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
nr 58,
strony 419 - 424,
ISSN: 1230-0322 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Dunajski E.: Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 58., nr. nr 4 (2008), s.419-424
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 131 razy