Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature

Abstrakt

Celem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy gatunkami, ale także pomiędzy szczepami w obrębie jednego gatunku. Zaznacza się również tendencja, że mikroorganizmy psychrofilne (i prawdopodobnie termofilne) są bardziej podatne na działanie ciśnienia w ujemnej temperaturze niż mezofilne.

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences nr 58, strony 419 - 424,
ISSN: 1230-0322
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Dunajski E.: Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 58., nr. nr 4 (2008), s.419-424
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 131 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi