Abstrakt
Nowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring and determining the quality and authenticity of foods. This paper summarizes achievements in the field of artificial senses. It includes a brief history of these systems, descriptions of most commonly used sensors (conductometric, potentiometric, amperometic/voltammetric, impedimetric, colorimetric, piezoelectric), data analysis methods (for example, artificial neural network (ANN), principal component analysis (PCA), model CIE L*a*b*), and application of artificial senses to food analysis, in particular quality control, authenticity and falsification assessment, and monitoring of production processes.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
nr 62,
wydanie 7,
strony 1423 - 1448,
ISSN: 0021-8561 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2014
- Opis bibliograficzny:
- Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Namieśnik J., Wardencki W.: Food analysis using artificial senses.// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 62, iss. 7 (2014), s.1423-1448
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 154 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Critical review of electronic nose and tongue instruments prospects in pharmaceutical analysis
- W. Tomasz,
- D. Migoń,
- J. Gębicki
- + 1 autorów