Food analysis using artificial senses. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Food analysis using artificial senses.

Abstrakt

Nowadays, consumers are paying great attention to the characteristics of food such as smell, taste, and appearance. This motivates scientists to imitate human senses using devices known as electronic senses. These include electronic noses, electronic tongues, and computer vision. Thanks to the utilization of various sensors and methods of signal analysis, artificial senses are widely applied in food analysis for process monitoring and determining the quality and authenticity of foods. This paper summarizes achievements in the field of artificial senses. It includes a brief history of these systems, descriptions of most commonly used sensors (conductometric, potentiometric, amperometic/voltammetric, impedimetric, colorimetric, piezoelectric), data analysis methods (for example, artificial neural network (ANN), principal component analysis (PCA), model CIE L*a*b*), and application of artificial senses to food analysis, in particular quality control, authenticity and falsification assessment, and monitoring of production processes.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY nr 62, wydanie 7, strony 1423 - 1448,
ISSN: 0021-8561
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Śliwińska M., Wiśniewska P., Dymerski T., Namieśnik J., Wardencki W.: Food analysis using artificial senses.// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 62, iss. 7 (2014), s.1423-1448
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 154 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi