Abstrakt
Testowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku lipofilowego i polimeru. Stwierdzono, że ASSE z membranami neutralnymi lub dodatnio naładowanymi zachowują się podobnie w przeciwienstwie do tradycyjnych selektywnych elektrod z roztworem wewnętrznym. Zależności liniowe odpowiedzi elektrod ze wzrostem stężenia HCl sugerują, że mogą być one użyte do oznaczenia pH.
Cytowania
-
4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
DESALINATION
strony 236 - 243,
ISSN: 0011-9164 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Marjańska E., Lisowska-Oleksiak A.: Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes// DESALINATION. -, (2009), s.236-243
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.desal.2007.12.052
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 136 razy