Abstrakt
Pestycydy to bardzo liczna grupa różnorodnych związków chemicznych stosowanych w rolnictwie. Ze względu na swoją trwałość gromadzą się w różnych elementach środowiska i mogą występować w obszarze, na którym nigdy nie zostały użyte. Zachodzi także proces ich bioakumulacji w tkankach oraz narządach zwierząt i roślin. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin (szczególnie w okresie wzmożonych zabiegów agrotechnicznych wiosną i latem) mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć owadów zapylających, ale również mogą akumulować się w ich organizmach czy też przedostawać się do produktów przez nie wytwarzanych. W ostatnich latach w wielu krajach obserwuje się zwiększoną śmiertelność rodzin pszczelich. Z reguły straty te obserwuje się po zimowli tych rodzin w postaci spadłych (masowo ginących) i padłych (kilka osobników) pszczół miodnych na terenie pasieczyska. Przedstawiciele wielu ośrodków naukowych uważają, że jednym z powodów spadku liczebności populacji pszczół w pasiece, oprócz błędów popełnionych przez pszczelarza w poprzednim sezonie wegetacji, jest nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Zatem niezbędne jest kontrolowanie poziomu pestycydów w pszczołach oraz produktach przez nie wytwarzanych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
nr 1,
strony 78 - 80,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Bargańska Ż., Namieśnik J.: Masowe wymieranie pszczół – problem nie tylko pszczelarzy// Analityka: Nauka i Praktyka. -Vol. 1., (2016), s.78-80
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 263 razy