Abstrakt
Nanofiltration (NF), as a pressure-driven membrane process, has been widely demonstrated to have great potential for food processing applications. There are several advantages of this membrane process over traditional methods that makes NF suitable for food processing, such as the low thermal damage to the product, higher aroma retention, lower energy consumption, and low maintenance costs. In this chapter, according to the recent literature, a review of the main areas of NF applications in the food industry is presented, such as juice and plant extract clarification and concentration, wine application, sugar industry, dairy processing, and recovery of high-added value compounds from food wastes. The productivity and the separation performance of NF membranes toward target compounds have also been discussed.
Cytowania
-
2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2020
- Opis bibliograficzny:
- Castro-Muñoz R., Gontarek E.: Nanofiltration in the food industry// Handbook of Food Nanotechnology/ : , 2020, s.73-106
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/c2017-0-04228-3
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 154 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Membrane technologies assisting plant-based and agro-food by-products processing: A comprehensive review
- R. Castro-Muñoz,
- G. Boczkaj,
- E. Gontarek
- + 2 autorów
Current advances in membrane processing of wines: A comprehensive review
- Y. El Rayess,
- R. Castro Munoz,
- A. Cassano