Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy

Abstrakt

Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 121 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
BioTechnologia strony 168 - 176,
ISSN: 0860-7796
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy// BioTechnologia. -., nr. nr 1=80 (2008), s.168-176
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 183 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi