Ocena zużycia energii i emisji do środowiska szkodliwych związków chemicznych w procesie wytwarzania opakowań do spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych
Abstrakt
W niniejszym artykule przedstawiono ocenę zużycia energii i emisji szkodliwych substancji związków chemicznych do środowiska w procesie wytwarzania pojemników przeznaczonych do przechowywania spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych. W ocenie brano pod uwagę puszki aluminiowe, butelki szklane i butelki PET. Z przeprowadzonej analizy wynika, że najmniejszym zużyciem energii w procesie wytwarzania cechują się butelki PET, natomiast najmniej korzystnie wypadły puszki aluminiowe. Ocena wpływu emisji szkodliwych substancji nie jest już tak jednoznaczna, z uwagi na różne związki chemiczne emitowane podczas procesu wytwarzania poszczególnych opakowań. Można jednak wysunąć wniosek, że dla najczęściej porównywanych w literaturze związków (dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, tlenki azotu) butelka PET jest najbardziej ekologiczną. Ocenę przedstawiono na podstawie zabranych danych literaturowych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
OPAKOWANIE
strony 50 - 58,
ISSN: 0030-3348 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Wawrzyniak P., Karaszewski W.: Ocena zużycia energii i emisji do środowiska szkodliwych związków chemicznych w procesie wytwarzania opakowań do spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych// OPAKOWANIE. -., nr. 4 (2013), s.50-58
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 153 razy