Abstrakt
Przeanalizowano operacje jednostkowe składające się na linię technologiczną kwasu cytrynowego otrzymywanego metodą fermentacji powierzchniowej i oczyszczanego metodą cytrynianową. Wykazano, że dla uzyskania dobrej jakości kryształów kwasu niezbędne jest oddzielanie organicznych szlamów z płynów pofermentacyjnego i pogrzybniowego przed rozpoczęciem obróbki chemicznej.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
nr 47(39),
strony 103 - 104,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Torłop B.: Oczyszczanie płynu pofermentacyjnego a jakość kwasu cytrynowego// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -Vol. 47(39)., nr. nr 6 (2008), s.103-104
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 169 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Photodegradation of lauric acid at an anatase single crystal surface studied by atomic force microscopy
- A. Zaleska-Medynska,
- J. Nalaskowski,
- J. Hupka
- + 1 autorów
2008