Abstrakt
Zaproponowano zastosowanie substancji powierzchniowo czynnych w celu poprawy efektywności usuwania białek z serwatki metodą separacji pianowej. Stwierdzono, że zastosowanie surfaktantów anionowych powoduje podwyższenie końcowego stopnia wyflotowania w porównaniu do flotacji z roztworów białek oraz opóźnienie początku flotacji białka w stosunku do początku flotacji substancji powierzchniowo czynnej.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 14 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
strony 52 - 53,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Kawalec-Pietrenko B., Kucharska K., Hołowacz I.: Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 5 (2011), s.52-53
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy