Profiling of polar ionogenic metabolites in Polish wines by capillary electrophoresis-mass spectrometry
Abstrakt
The composition of wine is determined by a complex interaction between environmental factors, genetic factors (i.e., grape varieties), and winemaking practices (including technology and storage). Metabolomics using NMR spec-troscopy, GC-MS, and/or LC-MS has shown to be a useful approach for assessing the origin, authenticity, and quality of various wines. Nonetheless, the use of additional analytical techniques with complementary separation mechanisms may aid in the deeper understanding of wine’s metabolic processes. In this study,we demonstrate that CE-MS is a very suitable approach for the efficient profiling of polar ionogenic metabolites in wines. Without using any sample preparation or derivatization, wine was analyzed using a 10 min CE-MS workflow withinterday RSD values for 31 polar and charged metabolites below 3.8% and 23% for migration times and peak areas, respectively. The utility of this workflow for the global profiling of polar ionogenic metabolites in wine was evaluated by analyzing different cool-climate Polish wine samples.
Cytowania
-
2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/elps.202200066
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
ELECTROPHORESIS
nr 43,
strony 1814 - 1821,
ISSN: 0173-0835 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- van Mever M., Fabjanowicz M., Mamani-Huanca M., López-Gonzálvez Á., Płotka-Wasylka J., Ramautar R.: Profiling of polar ionogenic metabolites in Polish wines by capillary electrophoresis-mass spectrometry// ELECTROPHORESIS -Vol. 43,iss. 18-19 (2022), s.1814-1821
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/elps.202200066
- Źródła finansowania:
-
- Narodowa Agencja WymianyAkademickiej, Grant/Award Number:PPI/PRO/2019/1/00009; Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Grant/Award Number:723.016.003
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 98 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
CE-MS and GC-MS as “Green” and Complementary Methods for the Analysis of Biogenic Amines in Wine
- M. Woźniakiewicz,
- A. Woźniakiewicz,
- P. Nowak
- + 3 autorów
Determination of Metals Content in Wine Samples by Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry
- J. Płotka-Wasylka,
- M. Frankowski,
- V. Simeonov
- + 2 autorów