Viscoelastic properties of oil-in-water emulsions stabilized by acylpropyleneglycol emulsifiers obtained with sodium soaps
Abstrakt
Zbadano właściwości reologiczne emulsji typu O/W, stabilizowanych emulgatorami acylopropylenoglikolowymi. Do badań wykorzystano reometr o kontrolowanym naprężeniu ścinającym. Wykonano testy oscylacyjne tzw. ''dużej deformacji próbki'' oraz analizy typu ''pełzanie i powrót''. Stwierdzono, że właściwości lepkosprężyste emulsji determinowane były składem stosowanego emulgatora. Wszystkie badane układy emulsyjne charakteryzowały się występowaniem tzw. punktu płynięcia (naprężenie uplastyczniające), którego wartość była tym mniejsza im większy był udział mydła sodu w składzie zsyntetyzowanego emulgatora.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Macierzanka A., Szeląg H.: Viscoelastic properties of oil-in-water emulsions stabilized by acylpropyleneglycol emulsifiers obtained with sodium soaps // / : , 2005,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 111 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
- A. Macierzanka,
- H. Szeląg,
- T. Moschakis
- + 1 autorów