Dorota Dulko - Profil naukowy - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wybrane publikacje

  • Which casein in sodium caseinate is most resistant to in vitro digestion? Effect of emulsification and enzymatic structuring

    B. Franziska, D. Didier, D. Dulko, B. Balazs, A. Mackie, A. Macierzanka - FOOD HYDROCOLLOIDS - 2019
    We investigated the resistance of individual constituent casein epitopes (αS1-, αS2-, β- and κ-CN) in food-grademilk protein sodium caseinate (NaCN) to simulated human gastro-duodenal digestion. The influence of NaCNadsorption to the surface of oil-in-water emulsion droplets and the effect of crosslinking of the protein withenzyme transglutaminase (TG) on the proteolysis were studied by indirect ELISA. TG crosslinking renderedfragments...
    • Pełny tekst w serwisie zewnętrznym
  • Badanie wpływu struktury białek pokarmowych na kinetykę ich trawienia

    D. Dulko - 2017
    W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne związane z nieprawidłowym odżywianiem, takie jak: otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krwionośnego, czy sarkopenia. Naukowcy z całego świata starają się znaleźć rozwiązania mające na celu zapobieganie wspomnianym problemom. Jedna z metod, która w tym pomaga, wykorzystuje modele symulujące warunki fizjologiczne ludzkiego układu pokarmowego w warunkach in...
  • Zastosowanie nanocząstek magnetycznych do oczyszczania wody

    D. Dulko - 2016
    Celem pracy było wytworzenie nanocząstek magnetycznych do usuwania zanieczyszczeń z wody. Wytworzono je dwoma sposobami. Pierwszym z nich była synteza niklowo-cynkowych ferrytowych (Ni0.5Zn0.5Fe2O4) nanocząstek metodą współstrącenia kationów metali wodorotlenkiem sodu w podwyższonej temperaturze [Majewski 2007]. Drugim sposobem była tzw. metoda sucha, przy pomocy której otrzymano maghemit [Lu i in. 2006]. Dokonano modyfikacji oraz...

wyświetlono 57 razy