dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Obszary badawcze
Media społecznościowe
Kontakt
- dormarty@pg.edu.pl
Profesor uczelni
- Miejsce pracy
-
Budynek B Wydz. Chemii
pokój 415 otwiera się w nowej karcie - Telefon
- (58) 347 13 06
Wybrane publikacje
-
Longitudinal study of vitamins A, E and lipid oxidative damage in human milk throughout lactation
Celem pracy było zbadanie zmian wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego (TAS), stężeń witamin antyoksydacyjnych i izoprostanów (markery stresu oksydacyjnego) w siarze i mleku dojrzałym. Badaniami objęto 49 kobiet po pełno terminowej ciąży i naturalnym porodzie. Kryteria wyłączenia to czynne i bierne palenie tytoniu, ostre i przewlekłe schorzeniach oraz farmakoterapia inna niż suplementacja witamin. Próbki siary pobierano...
-
Concentrations of alfa- and gamma- tocopherols in human breast milk during the first months of lactation and in infant formulas
The aim of this study was to determine the concentrations of alpha- and gamma-tocopherols in human breast milk samples from different periods of lactation and to compare them with tocopherol content in commercially available formulas for infants at corresponding ages. The study included 93 breast milk samples obtained on the 2nd (colostrum, n=17), 14th (n=30), 30th (n=27) and 90th day of lactation (n=19), along with 90 samples...
-
Comparison of oil yield and quality obtained by different extraction procedures from salmon (Salmo salar) processing byproducts
The content and composition of lipids in different byproducts (skins, heads, and backbones) from mechanically processed farmed Atlantic salmon were determined and compared with that obtained from wild salmon. Three different procedures were used to establish the optimal conditions of oil extraction (at high temperature −95°C, “cold” extraction at temperature not exceeding 15°C and enzyme assisted with Alcalase). “Cold” extraction...
Uzyskane stopnie/tytuły naukowe
-
2018-09-21
Nadanie stopnia naukowego
dr hab. Technologia żywności i żywienia (Dziedzina nauk rolniczych)Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski -
2005-10-26
Nadanie stopnia naukowego
dr inż. Technologia chemiczna (Dziedzina nauk technicznych)
wyświetlono 3741 razy