Edyta Malinowska-Pańczyk - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zdjęcie osoby: dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk

dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk

Filtry

wszystkich: 43

  • Kategoria
  • Typ
  • Rok
  • Opcje

Katalog Publikacji

2019
2018
2017
2016
2015
  • Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films

    The antimicrobial properties of chitosan solutions and films against selected bacteria and the effect of chitosan incorporation into gelatin films were studied. The bactericidal effect of chitosan solutions increased with time and temperature of sample incubation. Two psychrotrophic strains Pseudomonas fluorescens and Listeria innocua were more sensitive to chitosan than mesophilic strains Escherichia coli and Staphylococcus aureus....

    Pełny tekst w portalu

  • Niebiałkowe związki azotowe
    Publikacja

    Niebiałkowe związki azotowe (NPN - non protein nitrogen) są grupą składników wchodzących w skład produktów żywnościowych ważną nie tylko z punktu widzenia producentów żywności, ale także dla specjalistów do spraw żywienia. Do grupy tej należą przede wszystkim wolne aminokwasy i krótkie peptydy, aminy, kwasy nukleinowe i nukleotydy oraz inne mało cząsteczkowe składniki zawierające azot (glikozydy cyjanogenne, alkaloidy, tiazole,...

2014
2013
2012
  • Fermentacje w przetwarzaniu mięsa i surowców roślinnych
    Publikacja

    W rozdziale przedstawiono charakterystykę fermentowanych produktów mięsnych i rybnych oraz omówiono czynniki wpływające na ich jakość. Przedstawiono procesy zachodzące podczas fermentacyjnego przetwarzania surowców roślinnych. Opisano produkcję kiszonek paszowych.

  • Fermentacyjny wyrób mleka
    Publikacja

    W rozdziale opisano rodzaje i zalety mlecznych produktów fermentowanych, ich zdrowotność i sposoby otrzymywania. Omówiono znaczenie i skład kultur starterowych stosowanych w przemyśle mleczarskim. Omówiono procesy fermentacyjne w produkcji serów.

  • Fermented vegetable products
    Publikacja

    Rozdział opisuje wpływ różnych czynników na jakość fermentowanych produktów warzywnych, kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, kimchi i oliwek.

    Pełny tekst w serwisie zewnętrznym

2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
  • Wpływ wysokiego ciśnienia na mikroorganizmy

    W przeglądowym opracowaniu przedstawiono wpływ wysokich ciśnień na bakterie, grzyby i wirusy. Scharakteryzowano wrażliwość mikroorganizmów na działanie wysokiego ciśnienia w zależności od typu mikroorganizmu, fazy wzrostu, składu środowiska i parametrów procesu. Omówiono czynniki warunkujące ciśnienioodporność form przetrwalnych bakterii.

2004

wyświetlono 538 razy