Wynalazek
Informacje szczegółowe
- Twórcy
- Własność
- Politechnika Gdańska
- Jednostka nadzorująca
Ochrona prawna EP.3015537
- Status
- Chroniony
- Instytucja udzielająca praw wyłącznych
- Europejski Urząd Patentowy
- Numer zgłoszenia
- EP.15460068 10-09-2015
- Numer prawa wyłącznego
- EP.3015537
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Ochrona prawna 229183
- Status
- Chroniony
- Instytucja udzielająca praw wyłącznych
- Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej
- Numer zgłoszenia
- P.409695 03-10-2014
- Numer prawa wyłącznego
- 229183
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Oferty komercjalizacji
Oferta
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania oleju z pestek śliwki mirabelki. Olej ma właściwości prozdrowotne, nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych tj. kwasów tłuszczowych i tokoferoli-główna forma witaminy E.
Zastosowanie rynkowe i odbiorcy
Stosowanie w przemyśle spożywczym do sałatek, smażenia, palenia kawy, powlekania suszonych owoców w celu ochrony przed sklejaniem oraz w przemyśle kosmetycznymi.
Aspekty innowacyjne i główne zalety
Ma właściwości prozdrowotne- charakteryzuje się wysoką stabilnością termooksydatywną, która wynika z wysokiej zawartości i obecności tokoferoli. Stabilność termooksydaywną ocenia się na podstawie testu OSET. Im wyższy wskaźnik OSET tym mniej wytworzonych polimerów i dimerów co świadczy o większej stabilności termicznej oleju. Test OSET wykonano dla olejów tłoczonych z pestek mirabelki, wskaźniki OSET wyznaczone dla olejów z pestek mirabelki miały około 3 razy większą wartość niż wyznaczone dla różnych handlowych olejów rzepakowych oraz znacznie wyższe wartości niż oleje oliwkowe „virgin”.wyświetlono 265 razy