BioTechnologia - Czasopismo - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Biotechnologia

Pre-print
wersja autorska artykułu przed recenzją
Post-print
wersja autorska artykułu po recenzji

Tabela statusów SHERPA RoMEO

Tabela statusów SHERPA RoMEO
SHERPA RoMEO kolor Polityka archiwizacji
Zielony można archiwizować pre-printy i post-printy lub wersję wydawcy
Niebieski can archive post-prints
Żółty można archiwizować pre-printy
Biały nie można archiwizować żadnych materiałów
Szary brak danych

ISSN: 0860-7796

Współczynnik Impact Factor

Zaloguj się aby zobaczyć Współczynnik Impact Factor dla tego czasopisma

Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

Punkty Ministerialne

Punkty Ministerialne
Lista Rok Punkty
B 2017 13
B 2016 13
B 2015 13
B 2014 7
B 2013 7
B 2011 5
B 2008 6

Filtry

wszystkich: 13

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

Katalog Czasopism

2014
  • Methods of ZnO nanoparticles synthesis
    Publikacja

    Zinc oxide nanostructures are interesting nanomaterials with a wide range of applications. Since the physical and chemical properties of ZnO nanoparticles are influenced both by their shape and size, a control of morphology of ZnO structures is needed for their commercial usage. Different chemical, physical, and biological methods used to produce ZnO nanostructures can be found in the literature. The production of ZnO nanoparticles...

    Pełny tekst w serwisie zewnętrznym

2013
  • A new division of bacterial UvrA homologues

    The UvrA protein is a DNA-binding and damage-recognition enzyme which participates in the prokaryotic type nucleotide excision repair (NER) pathway. It has recently been noted that some bacterial genomes comprise additional uvrA genes which encode five distinct types of UvrA homologue. We investigated the sequences of over 2400 bacterial genomes and found 130 examples of bacteria containing uvrA 2 genes. The sequence analyses conducted...

    Pełny tekst w serwisie zewnętrznym

2009
2008
  • Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności
    Publikacja

    - BioTechnologia - 2008

    W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu...

  • Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy

    Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

    Pełny tekst w portalu

2007
  • Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych
    Publikacja
    • J. Czarnecka
    • M. Koziołkiewicz

    - BioTechnologia - 2007

    Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych...

  • Optymalizacja i walidacja metody ADSRRS-fingerprinting - konstrukcja zestawu diagnostycznego do różnicowania genetycznego drobnoustrojów
    Publikacja

    - BioTechnologia - 2007

    Spośród wszystkich metod typowania mikroorganizmów na szczególną uwagę zasługują metody oparte na analizie całego materiału genetycznego zawartego w komórce. Jedną z nich jest stosunkowo nowa technika ADSRRS-fingerprinting (ang. Amplification of DNA Fragments Surrounding Rare Restriction Sites). Na podstawie naszych badań można stwierdzić, iż charakteryzuje się ona wysokim potencjałem różnicującym, wiarygodnością, powtarzalnością...

  • Otrzymywanie i niektóre zastosowania unieruchomionych enzymów
    Publikacja

    - BioTechnologia - 2007

    Wyjaśniono, dlaczego immobilizacja enzymów ma duże znaczenie w przemyśle. W artykule przedstawiono sposoby immobilizacji enzymów, jak też rodzaje i właściwości stosowanych nośników. Podano także charakterystykę rozmaitych preparatów unieruchomionych enzymów, przyczyny zmian właściwości biokatalizatorów spowodowane immibilizacją oraz określono najważniejsze zastosowania wymienionych preparatów.

2003
  • Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
    Publikacja

    - BioTechnologia - 2003

    Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność...

  • Niektóre przyczyny unikatowej oporności cieplnej hipertermofili
    Publikacja

    - BioTechnologia - 2003

    Wyjątkowa odporność cieplna hipertermofili stanowiących dogodne źródło termostabilnych enzymów wynika z niewielkich zmian budowy cząsteczek białek i kwasów nukleinowych oraz modyfikacji błon biologicznych. Przeżycie komórek hipertermofili w podwyższonych temperaturach umożliwia także synteza białek szoku cieplnego i rozmaitych substancji stabilizujących cząsteczki oraz szybka resynteza szczególnie termostabilnych intermediatów...

2002

wyświetlono 45 razy