ISSN:
Dyscypliny:
- Nauki medyczne (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
- Technologia żywności i żywienia (Dziedzina nauk rolniczych)
- Weterynaria (Dziedzina nauk rolniczych)
- Zootechnika i rybactwo (Dziedzina nauk rolniczych)
Punkty Ministerialne:
2019 | 20 | MNiSW 2019 |
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
2019 | 20 | MNiSW 2019 |
2017 | 15 | A |
2016 | 15 | A |
2015 | 15 | A |
2014 | 15 | A |
2013 | 15 | A |
2011 | 10 | B |
2008 | 9 | B |
Impact Factor:
Polityka wydawnicza:
- Pre-print
- wersja autorska artykułu przed recenzją
- Post-print
- wersja autorska artykułu po recenzji
Tabela statusów SHERPA RoMEO
SHERPA RoMEO kolor | Polityka archiwizacji |
---|---|
Zielony | można archiwizować pre-printy i post-printy lub wersję wydawcy |
Niebieski | can archive post-prints |
Żółty | można archiwizować pre-printy |
Biały | nie można archiwizować żadnych materiałów |
Szary | brak danych |
Prace opublikowane w tym czasopiśmie
Filtry
wszystkich: 7
Katalog Czasopism
2010
-
Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim
PublikacjaWysokie ciśnienie wpływa na strukturę, konformację oraz właściwości funkcjonalne białek mleka. Powoduje inaktywację niektórych enzymów, zmienia rozmiar miceli kazeinowych i kuleczek tłuszczowych. Technika wysokociśnieniowa może znaleźć zastosowanie w produkcji serów, gdyż pozwala na skrócenie czasu koagulacji za pomocą podpuszczki oraz zwiększa wydajność produktu. Jogurty wytwarzane z mleka traktowanego ciśnieniem posiadają również...
2009
-
Enzymy występujące w mięsie i ich wrażliwość na wysokie ciśnienie
PublikacjaW artykule przeglądowym przedstawiono wpływ wysokiego ciśnienia na aktywność endogennych enzymów występujących w tkance mięśniowej zwierząt stałocieplnych i ryb.
-
Funkcjonalne właściwości preparatu białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego = Functional properties of a muscle protein preparation from Baltic cod spine
Publikacja -
Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mięsnym i rybnym
PublikacjaW artykule przegladowym przedstawiono wpływ wysokiego ciśnienia na mikrostrukturę tkanki mięśniowej oraz wybrane własciwości mięsa: rozpuszczalność białek, żelowanie, zdolność do utrzymania wody, teksturę i barwę.
2008
-
Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego
PublikacjaCelem badań było ustalenie optymalnych warunków odzyskiwania białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Hydrolizę enzymatyczną białek mięśniowych prowadzono stosując trypsynę lub alkalazę w stężeniu: 2,5; 5; 10; 15; 20; 30 i 40 mg/g surowca. Reakcję prowadzono w środowisku obojętnym, przez 24 i 48 h. Wszystkie procesy i operacje jednostkowe powadzono w temperaturze 4 st.C. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych...
2007
-
Wpływ połączonego działania wysokiego ciśnienia i innych czynników na mikroorganizmy
PublikacjaWysokie ciśnienie wzmaga bakteriobójcze działanie bakteriocyn i lizozymu w stosunku do różnych gramdodatnich i gramujemnych bakterii i odwrotnie, bakteriocyny powodują wzrost wrażliwości mikroorganizmów na działanie wysokiego ciśnienia. Do inaktywacji bakterii i grzybów oraz do zwiększania stopnia zniszczenia przetrwalników można stosować podwyższone ciśnienie w atmosferze dwutlenku węgla. Wzrost ciśnienia i temperatury zwiększa...
-
Zmiany zachodzące w komórkach mikroorganizmów pod wpływem podwyższonego ciśnienia
PublikacjaMechanizm śmierci mikroorganizmów w warunkach wysokociśnieniowych jest bardzo złożony i nie został w pełni wyjaśniony. Ciśnienia rzędu 5-40 MPa zazwyczaj nie prowadzą jeszcze do śmierci komórek, lecz powodują zmiany ich kształtu i wymiarów lub ruchliwości. W przypadku niektórych mikroorganizmów, głównie grzybów, wydłużenie komórki może prowadzić do mechanicznego rozerwania naprężonej ściany komórkowej i w efekcie do inaktywacji...
wyświetlono 217 razy