ISSN:
eISSN:
Wydawca:
Dyscypliny:
- inżynieria biomedyczna (Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych)
- inżynieria mechaniczna (Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych)
- biologia medyczna (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
- nauki farmaceutyczne (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
- nauki o kulturze fizycznej (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
- nauki o zdrowiu (Dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu)
- nauki o rodzinie (Dziedzina nauk o rodzinie)
- rolnictwo i ogrodnictwo (Dziedzina nauk rolniczych)
- technologia żywności i żywienia (Dziedzina nauk rolniczych)
- zootechnika i rybactwo (Dziedzina nauk rolniczych)
- biotechnologia (Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych)
Punkty Ministerialne: Pomoc
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
Rok 2024 | 100 | Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024 |
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
2024 | 100 | Ministerialna lista czasopism punktowanych 2024 |
2023 | 100 | Lista ministerialna czasopism punktowanych 2023 |
2022 | 100 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2021 | 100 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2020 | 100 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2019 | 100 | Lista ministerialna czasopism punktowanych (2019-2022) |
2018 | 15 | A |
2017 | 15 | A |
2016 | 15 | A |
2015 | 15 | A |
2014 | 10 | B |
2013 | 10 | B |
2012 | 8 | B |
2011 | 8 | B |
2010 | 9 | B |
Model czasopisma:
Punkty CiteScore:
Rok | Punkty |
---|---|
Rok 2023 | 4.3 |
Rok | Punkty |
---|---|
2023 | 4.3 |
2022 | 4.7 |
2021 | 4.2 |
2020 | 3.7 |
2019 | 3.3 |
2018 | 2.8 |
2017 | 2.7 |
2016 | 1.9 |
2015 | 1.6 |
2014 | 1.4 |
2013 | 1 |
2012 | 0.6 |
2011 | 0.3 |
Impact Factor:
Polityka wydawnicza:
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
- Informacja o polityce wydawniczej
- http://journal.pan.olsztyn.pl/Instructions-for-Authors,1525.html otwiera się w nowej karcie
- Informacja o warunkach samoarchiwizacji
- Zawarta w licencji
- Czy czasopismo pozwala na samoarchiwizację
- Tak - z ograniczeniami
- Informacje o polityce dot. danych badawczych
- brak danych
- Embargo w miesiącach
- brak embargo
- Informacje dodatkowe
-
Indeksowane w DOAJ
Przy samoarchiwizacji / rozpowszechnianiu należy podać źródło oryginału i DOI.
Prace opublikowane w tym czasopiśmie
Filtry
wszystkich: 19
Katalog Czasopism
Rok 2024
-
Hyperbaric Storage at Subzero Temperature – the Effect on the Shelf-Life and Selected Quality Characteristics of Raw Pork Sausages
PublikacjaThe aim of this study was to determine the microbiological stability and changes occurring in selected physicochemical properties of raw pork sausages during hyperbaric storage at subzero temperature (HS-ST). It was shown that storage at moderate pressures (up to 111 MPa) led to a reduction in microbial populations. After 21 days of storage under these conditions, no microorganisms were detected in the samples. Additionally, the...
Rok 2023
Rok 2019
-
Predicting the Botanical Origin of Honeys with Chemometric Analysis According to Their Antioxidant and Physicochemical Properties
Publikacja -
Technological and Nutritional Challenges, and Novelty in Gluten-Free Breadmaking: a Review
Publikacja
Rok 2018
-
Changes in enzymatic activity of fish and slaughter animals meat after high pressure treatment at subzero temperatures
PublikacjaThe aim of this study was to determine changes in the activity of proteolytic enzymes and transglutaminase of fish and mammal meat after pressurization at subzero temperatures. The activity was measured at the optimal pHs determined for enzymes from particular types of tested meat. It was found that increasing the pressure in the range of 60–193 MPa, did not change significantly the activity of acidic proteases of cod flesh, while...
-
Physical Properties of Buckwheat Water Biscuits Formulated from Fermented Flours by Selected Lactic Acid Bacteria
Publikacja
Rok 2017
-
Effect of package type on selected parameters of nutritional quality of chill-stored white sauerkraut
PublikacjaBrassica vegetables, including white cabbage, both fresh and sour (Brassica oleracea L. var. capitata L.), contain a lot of valuable metabolites which are effective in chemoprevention of cancer as documented by numerous studies. This work investigates the effect of different packaging types; low density polyethylene (PE-LD) and metalized polyethylene terephthalate (PET met/PE) with polyethylene bags on selected quality parameters in...
-
Selected Rheological Properties of RS3/4 Type Resistant Starch
Publikacja -
The effect of high pressure and sub-zero temperature on total antioxidant capacity and the content of vitamin C, fatty acids and secondary products of lipid oxidation in human milk
PublikacjaThe objective of this study was to compare of the effects of high pressure of 193 MPa at - 20°C and Low Temperature Long Time pasteurization (LTLT or holder pasteurization, 62,5°C; 30 min) on the content and composition of fatty acids (FAs), concentrations of secondary products of lipid oxidation (TBARS), the total antioxidant capacity (TAC), total vitamin C and ascorbic acid (AsA) content in human milk. It was shown that no significant...
Rok 2014
-
"Food Oxidants and Antioxidants" Book review
PublikacjaThe book is the 14th title in the CRC series Chemical and Functional Properties of Food Components, edited since 2001 by Zdzisław E. Sikorski. The editor of the book, a professor in the University of Łódź and member of the Polish Academy of Sciences, is an internationally recognized authority in biochemistry and biophysics of reactive oxygen species. In Poland Grzegorz Bartosz has a reputation as the author of his most interesting...
Rok 2011
-
INFLUENCE OF CHEMICALLY-MODIFIED POTATO STARCH (RS TYPE 4) ON THE NUTRITIONAL AND PHYSIOLOGICAL INDICES OF RATS
Publikacja -
Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
PublikacjaPrezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia...
-
Trends in edible vegetable oils analysis. Part B. Application of different analytical techniques
PublikacjaW publikacji przeglądowej przedstawiono najnowsze osiągnięcia w instrumentalnej analizie olejów roślinnych. Dotychczas w ocenie stabilności oksydatywnej stosuje się różne metody analityczne, jednak nie są one wystarczające. Dlatego ciągle istnieje potrzeba rozwoju nowych łączonych technik, które umożliwią lepszą kontrolę jakości olejów. Publikacja przedstawia zarówno techniki przygotowywania próbek do analiz jak i metody instrumentalne...
Rok 2008
-
Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature
PublikacjaCelem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy...
-
Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
PublikacjaOdporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną...
Rok 2006
-
Content malondialdehyde (MDA) in infant formulae and follow-on formulae
PublikacjaZbadano zawartość dialdehydu malonowego, szkodliwego dla zdrowia produktu oksydacji lipidów, w preparatach do początkowego MP i następnego MN żywienia niemowląt, w mleku ludzkim, nieprzetworzonym mleku krowim oraz w oleju sojowym i rzepakowym - składnikach MP i MN. W preparatach stwierdzono znaczne zawartości MDA, w zależności od stosowanej przez producenta technologii produkcji, sposobu pakowania oraz warunków przechowywania gotowego...
Rok 2003
-
The effect of temperature during soybean oil hydrogenation on nickel catalyst poisoning by phospholipids.
Publikacja.
Rok 2002
-
Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central European diet - short report
PublikacjaBadania nad przeciwutleniającymi właściwościami wybranych warzywnych produktów spożywczych prowadzone były przy użyciu testu ABTS i testu kometkowego. Wykazano, że spośród badanych produktów najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał koncentrat buraczany oraz kiszona kapusta. Sok z kiszonej kapusty w badaniach przy użyciu komórek białaczki i testu kometkowego miał zdolność ochrony komórek przed aktywnymi formami tlenu.
-
Species - specific detection of the toxic mushrooms Amanita virosa and Amanita verna by PCR amplification of the gpd gene fragment
PublikacjaZaprojektowano dwie pary starterów do reakcji PCR, które umożliwiają gatunkowo specyficzną amplifikację unikalnych fragmentów genów gpd dla dwóch grzybów kapeluszowych: muchomora wiosennego (Amanita verna) i muchomora jadowitego (Amanita virosa).
wyświetlono 2046 razy