Ocena możliwości wykorzystania produktów pszczelich oraz bakteriocyn syntetyzowanych przez mikroflorę tych produktów jako alternatywę lub uzupełnienie klasycznej antybiotykoterapii - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena możliwości wykorzystania produktów pszczelich oraz bakteriocyn syntetyzowanych przez mikroflorę tych produktów jako alternatywę lub uzupełnienie klasycznej antybiotykoterapii

Bakterie z rodzaju staphylococcus należą do najważniejszych patogenów zwierząt i człowieka. Jest to także grupa bakterii, która niezwykle szybko nabywa mechanizmy oporności na stosowane aktualnie antybiotyki. W związku z tym istnieje pilna potrzeba poszukiwania nowych, nieantybiotykowych substancji o aktywności przeciwgronkowcowej. W ciągu ostatnich kilku lat, w literaturze światowej obserwuje się ponowny wzrost zainteresowania aktywnością przeciwdrobnoustrojową produktów i substancji pochodzenia naturalnego. W przypadku aktywności przeciwgronkowcowej obiecujące właściwości wykazują produkty pszczele: miód, pyłek, pierzga, mleczko pszczele i przede wszystkim propolis. Aktywność pierzgi jest przede wszystkim konsekwencją obecności w tym produkcie metabolitów bakterii fermentacji mlekowej (LAB – Lactic Acid Bacteria) – kwasu mlekowego oraz peptydów o aktywności bakteriostatycznej i/lub bakteriobójczej - bakteriocyn. Celem powyższego projektu jest: 1) wykonanie kompleksowych badań aktywności przeciwbakteryjnej, głównie przeciwgronkowcowej, produktów pszczelich: miodu, pyłku, mleczka pszczelego, pierzgi oraz propolisu; 2) wykonanie badań przesiewowych dotyczących izolacji z pierzgi a także miodu szczepów bakterii fermentacji mlekowej zdolnych produkujących peptydy o aktywności przeciwgronkowcowej; 3) opracowanie metod oczyszczania bakteriocyn o najbardziej obiecujących właściwościach; 4) sprawdzenie synergistycznego działania produktów oraz bakteriocyn z antybiotykami; 5) sprawdzenie aktywności bakteriocyn i wybranych produktów, w stosunku do bakterii rosnących w formie biofilmu; 6) ustalenie sekwencji aminokwasowej i próby ustalenia struktury chemicznej najciekawszych bakteriocyn; 7) ustalenie sekwencji genów kodujących bakteriocyny.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
SONATA BIS 5
Program finansujący:
SONATA_BIS
Instytucja:
Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
Porozumienie:
UMO-2015/18/E/NZ6/00700 z dnia 2016-04-21
Okres realizacji:
2016-04-21 - 2021-08-20
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Piotr Szweda
Realizowany w:
Katedra Technologii Leków i Biochemii
Wartość projektu:
1 572 520.00 PLN
Typ zgłoszenia:
Krajowy Program Badawczy
Pochodzenie:
Projekt krajowy
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

Filtry

wszystkich: 5

  • Kategoria

  • Rok

  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Projektów

Rok 2019

  • The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts
    Publikacja

    - MOLECULES - Rok 2019

    Abstract: The principal objective of this study was to determine the anti-staphylococcal potential of ethanol extracts of propolis (EEPs). A total of 20 samples of propolis collected from apiaries located in different regions of Poland were used in the study. The two-fold broth microdilution method revealed some important differences in the antimicrobial activity of investigated EEPs. Up to the concentration of 4096 µg/mL no activity...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

Rok 2020

Rok 2021

  • Bee Bread Exhibits Higher Antimicrobial Potential Compared to Bee Pollen
    Publikacja

    This study aimed at investigation of the antimicrobial potential of ethanolic extracts of bee bread (BB) and bee pollen (BP) and suspensions of these products in MHB (Mueller Hinton Broth). We covered 30 samples of BP and 19 samples of BB harvested in Polish apiaries. Slightly lower activity was observed against Gram-negative bacteria compared to Gram-positive staphylococci. BB extracts exhibited higher inhibitory potential with...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

  • Honey antibacterial activity: A neglected aspect of honey quality assurance as functional food
    Publikacja
    • J. Majtan
    • M. Bucekova
    • I. Kafantaris
    • P. Szweda
    • K. Hammer
    • D. Mossialos

    - TRENDS IN FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY - Rok 2021

    Background Honey is considered as a functional food with health-promoting properties. Its potent antibacterial and antibiofilm effects are the major attributes of so called ‘medical-grade honey’ which is topically used for the treatment of burns, wounds and skin disorders. Nevertheless, the current set of honey quality parameters adopted in the European Union do not include its biological properties. Furthermore, in light of the...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2022

wyświetlono 402 razy