Odzysk wartosciowych produktów w procesie fermentacji odpadów spożywczych - intensyfikacja procesu i modelowanie
Projekt składa się z trzech zadań. (1) Intensyfikacja obróbki wstępnej w celu zwiększenia solubilizacji i hydrolizy odpadów spożywczych poprzez zastosowanie sonokawitacji i wstępnej obróbki hydrotermalnej. (2) Biostymulacja w celu zbadania stymulującego mechanizmu fermentacji i jej intensyfikację w wyniku sonokawitacji i obróbki hydrotermalnej, zbadania przemian węgla i azotu podczas fermentacji odpadów spożywczych. (3) Modelowanie w celu opracowania modelu symulacyjnego łączącego następujące procesy obróbki wstępnej (termiczna / dezintegracja) oraz fermentacji substratu.
Informacje szczegółowe
- Akronim projektu:
- REVAMP
- Program finansujący:
- SHENG konkurs na polsko-chińskie projekty badawcze
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
- Porozumienie:
- UMO-2021/40/Q/ST8/00124 z dnia 2022-03-01
- Okres realizacji:
- 2022-03-01 - 2025-02-28
- Kierownik projektu:
- prof. dr hab. inż. Jacek Mąkinia
- Realizowany w:
- Katedra Inżynierii Sanitarnej
- Instytucje zewnętrzne
biorące udział w projekcie: -
- Donghua University (Chiny)
- Wartość projektu:
- 999 910.00 PLN
- Typ zgłoszenia:
- Międzynarodowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt zagraniczny/międzynarodowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 49 razy