Zapewnienie integralności sektora spożywczego w Europie - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zapewnienie integralności sektora spożywczego w Europie

W ramach tego projektu konsorcyjnego przeprowadzona zostanie analiza składników białkowych złożonych produktów spożywczych z zastosowaniem różnych metod spektrometrii mas. Celem projektu jest określenie możliwości wykrywania swoistych znaczników peptydowych, które mogą być wykorzystane do badania autentyczności składników produktów spożywczych na poziomie konsumenta lub w celu ochrony marki handlowej produktów. Założeniem proponowanego programu badań jest to, że możliwość szczegółowego definiowania i detekcji profili białkowych określonych składników produktów spożywczych daje możliwość weryfikowania autentyczności tych składników w finalnej wersji produktów udostępnianych dla konsumentów (takich jak np.: wyroby mięsne, nabiałowe, koncentraty warzywne, czy też produkty zawierające wszystkie te grupy, np. pizza lub lazania). Badania prowadzone będą przez konsorcjum obejmujące Institute of Food Research (Norwich, Wielka Brytania; koordynator projektu), Politechnikę Gdańską (PG, Wydział Chemiczny; partner) oraz Institute of Food Chemistry (Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Niemcy; partner). Daje to możliwość pracy naukowcom z PG z wiodącymi, europejskimi ośrodkami naukowymi w dziedzinie chemii i analizy żywności, przy realizacji projektu, którego tematyka uznawana jest obecnie przez Komisję Europejska za priorytetową.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
FOODINTEGRITY
Finansowanie projektu:
7 PROGRAM RAMOWY UE
Porozumienie:
613688 613688 z dnia 2016-03-27
Okres realizacji:
2016-03-01 - 2018-12-31
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Adam Macierzanka
Realizowany w:
Katedra Technologii Koloidów i Lipidów
Instytucje zewnętrzne
biorące udział w projekcie:
  • JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION (Belgia)
  • THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST (Wielka Brytania)
  • ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK (Niemcy)
  • EUTEMA GMBH (Austria)
  • ECOCERT SA (Francja)
  • THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS (Wielka Brytania)
  • FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG (Szwajcaria)
  • CONSORZIO ITALBIOTEC (Wielka Brytania)
  • ORGANIC SERVICES GMBH (Niemcy)
  • THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUTE (Wielka Brytania)
  • AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (Hiszpania)
  • UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT (Holandia)
  • TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY (Irlandia)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA (Włochy)
  • VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE (Czechy)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA (Włochy)
  • UNIVERSITY COLLEGE LONDON (Wielka Brytania)
  • MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO (Hiszpania)
  • UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE (Wielka Brytania)
  • NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Holandia)
  • FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO (Włochy)
  • UNIVERSITAET STUTTGART (Niemcy)
  • IBERICO DE BELLOTA SA (Hiszpania)
  • MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV (Niemcy)
  • FUNDACION AZTI - AZTI FUNDAZIOA (Hiszpania)
  • CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS (CONICET) (Argentyna)
  • UNIVERSIDAD DE CORDOBA (Hiszpania)
  • ICETA - Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares (Portugalia)
  • CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES (Belgia)
  • SPIRITSEUROPE AISBL (Belgia)
  • UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (Irlandia)
  • D.D. WILLIAMSON (U.K.) LIMITED (Wielka Brytania)
  • MATIS OHF (Islandia)
  • AB AGRI LIMITED (Wielka Brytania)
  • BARILLA G. E R. FRATELLI SPA (Włochy)
  • PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY (Polska)
  • POLITECNICO DI TORINO (Włochy)
  • FONDAZIONE EDMUND MACH (Włochy)
  • KOBENHAVNS UNIVERSITET (Dania)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DEL PIEMONTE ORIENTALE AMEDEO AVOGADRO (Włochy)
  • DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (Dania)
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (Holandia)
  • NOFIMA AS (Norwegia)
  • AGROISOLAB GMBH (Niemcy)
  • OCEAN OPTICS BV (Holandia)
  • CHELAB SRL (Włochy)
  • Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte Liguria e Valle d'Aosta (Włochy)
  • EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS (Francja)
  • BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG (Niemcy)
  • THE UNIVERSITY OF SALFORD (Wielka Brytania)
  • CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Włochy)
  • SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY (Węgry)
  • FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FP (Portugalia)
  • Eutema Technology Management GmbH & Co KG (Austria)
  • UNIVERSITEIT GENT (Belgia)
  • UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA (Hiszpania)
  • THERMO FISHER SCIENTIFIC GMBH (Niemcy)
  • CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE (Chińska Republika Ludowa)
  • INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (Wielka Brytania)
  • FOOD FORENSIC LIMITED (Wielka Brytania)
Wartość projektu:
11 911 322.28 EUR
Typ zgłoszenia:
Międzynarodowy Program Badawczy
Pochodzenie:
Projekt zagraniczny/międzynarodowy
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 29 razy